IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФ Златен лев индекс 30 ще си купи акции от Енергони, Сила холдинг и Химснаб

Ситуацията можеше да стане трагикомична, тъй като в търговската система няма достатъчно акции продава на Химснаб България, но фондът може да изчака

11:16 | 15.03.12 г. 26
ДФ Златен лев индекс 30 ще си купи акции от Енергони, Сила холдинг и Химснаб

ДФ Златен лев индекс 30 ще си купи акции от Енергони АД, Сила холдинг АД и Химснаб България АД, Холдинг Варна и Адванс Екуити холдинг АД в срок от един месец, както показват правилата на договорния фонд. При липса на ликвидност срокът може да бъде удължен.

Причината е тривиална и се корени в правилника на фонда, който трябва да покрива компаниите в индекса BGTR30.

"ДФ Златен лев Индекс 30 е първият индексен фонд в България, базиран на официален индекс на БФБ. Той инвестира в акции на дружествата, включени в индекса BG TotalReturn30 (BG TR30). 30-те дружествата, попадащи в индекса, са сред най-добрите и водещите компании на БФБ, и се подбират по показатели като пазарна капитализация, ликвидност и оборот. Фондът има за цел да следва движението на индекса на фондовия пазар, независимо от пазарните условия. По този начин индексният фонд осигурява ефективност на инвестицията чрез най-точно отражение на пазара и постига основната си инвестиционна цел - да предлага на инвеститорите устойчиво нарастване на стойността на притежаваните от тях акции във фонда в съответствие с развитието на пазара.", е записано в уеб страницата на фонда.

Промените в BGTR30 влизат в сила от 19 март 2012 г. (понеделник) и ДФ Златен лев индекс 30 трябва да продаде акциите си в излизащите 5 компании, а именно Биовет АД, Оловно цинков комплекс АД, Софарма трейдинг АД, ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД и Холдинг Пътища АД и да е купи от влизащите.

Активите на фонда към 14 март 2012 г. са за 486 235 лв. Във всяка компания той влага по 1/30 от активите си, тоест по 3,33%.

Това прави по 16 207 лв. във всяка от позиция. Това означава, че ако се видят сделки с акции на някое от посочените 10 дружества (5 излизащи от индекса и 5 влизащи), ще може със сравнително голяма вероятност да сме сигурни, че зад тази сделка стои ДФ Златен лев индекс 30.

Особено лесно за проследяване това би било при Енергони АД например, тъй като с акции на дружеството няма сделки от 6 март 2012 г. Забавното е, че няма значение на каква цена ще бъдат купени акциите от Енергони - те просто трябва да бъдат на обща стойност около 16 000 лв.

Доста трагикомична можеше да е историята с покупката на акции за 16 000 лв. от Химснаб България АД. В момента в търговската система на БФБ-София има оферти продава за само 100 акции на средна цена от 64,75 лв. (общо 6 475 лв.), при последна цена от 31 лв. за акция. За радост на вложителите във фонда той може да изчака докато се появи предлагане.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Адванс Екуити Холдинг АД(ADVE)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Сила Холдинг АД(HSI)

Химснаб България АД(CHSB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
Devour
преди 12 години
Съдържанието на рекламата, каквото и да е то все пак следва да е одобрено и да съдържа discosures. "Фондът има за цел да следва движението на индекса на фондовия пазар" - ключовото тук е "следва", а не "независимо". Не случайно има tracking error на портфейла. Колкото по-малък, толкова по-добре структуриран е портфейла и толкова по-добре "следва" индексът! Портфейлът може да направи голям тракинг ерър в случай че се купят неликвидни акции (и то ако се случи значително по-късно от вкарването на тези неликвидни позиции в индекса) и в крайна сметка да не "следва" въпросния индекс толкова точно. Хубавото е че е BGTR30 e равнопретеглен и няма голямо значение дали е ликвидна или не дадена позиция - тя има еднакво влияние върху цената на индекса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 12 години
От Уеб страницата на Златен лев индекс 30 трябва да се изтрие заблуждаващото "независимо от условията" и "пасивно управление". Също да се напише "Има изключения от така описаните условия на фонда, за подробности, прочетете Правилата на фонда, управлението ни става Активно в този и този случай". В правилата пише, че при неликвидност могат да не покрият индекса повече от месец. Нали в рекламата пише независимо от пазарните условия? Откъде изкочи зависимостта от пазарното условие "ликвидност"?Вижте как е написано и кажете, че не въвлича читателят на тази информация заблуждение.http://***.zlatenlev.com/capital/index.php?pid=4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 12 години
Благодаря, но не сте прав! Прочетох целият чл. 8 още като ме помолихте. Материалът, е че Златен лев индекс 30 ТРЯБВА ДА КУПИ и това е факт. В рекламата на фонда ясно се казва че следва индексът "НЕЗАВИСИМО от пазарните условия"Това че могат да не го следват 1 месец, противоречи на рекламата в уеб сайта на фонда. Знам че рекламите се одобряват от КФН, затова мислех че са коректни. Цитирам "Фондът има за цел да следва движението на индекса на фондовия пазар, НЕЗАВИСИМО от пазарните условия." ЩОМ пише НЕЗАВИСИМО от условията, няма изключения. Трябвало е в рекламата да напишат с НЯКОЙ ИЗКЛЮЧЕНИЯ. Никъде не пише "прочетете правилата на фонда, защото всъщност не следваме индекса, а само така се рекламираме". Тоест по никакъв начин не казват "има изключения, вижте правилата". Тоест нямам причина да ровя за правилата, след като категорично ми казват че няма изключения, независмо от пазарните условия.Моля ви прочетете информацията в уеб сайта им. Можеше и да не крият информацията, че НЕ Следват BGTR30 "НЕЗАВИСИМО от пазарните условия". Дори е написано "Пасивната природа на индексирането елиминира индивидуалните грешки при управлението.". Какво освен активно управление е да не покриеш индекса над месец?!?!? Затова утре ще се обадя в Златен лев да заостря вниманието им върху неточността на публикуваното в уеб страницата им за фонда им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Не Ви познавам, но ако Златен лев трябва да направи нещо, то това е да каже гооооооооооооооолямо БЛАГОДАРЯ на Мариян и Инвестор, защото повече от седмица му се прави реклама на единствения договорен фонд!За мен материала е точен и напипа пулса с проблемите, които предизвиква новото, но интересно преструктуриране на индексите!Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 12 години
За ситуацията не зная каква ще стане, но статиято определено е комична.Пак да кажа, прочети чл. 8, целия, че ти май си спрял да го четеш преди ал. 4.Надявам се поне читателите на тази статия да не ги мързи толкова, ако искат да се информират, да го направят сами.Личното ми мнение е, че от Златен лев трябва да съдят Инвестора за тази ъъъ злополучна и подвеждаща статия. Най-малкото аз бих постъпил така, ако бях на тяхно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Благодаря авторът прочете чл. 8. ДФ Златен лев пак ще трябва да си купи посочените акции, не до утре, а до 1 месец.Пак обаче ще си ги купи.заглавието си остава "ДФ Златен лев индекс 30 ще си купи акции от Енергони, Сила холдинг и Химснаб".Подзаглавието ще бъде променено от текущото"Ситуацията може да стане трагикомична, тъй като в търговската система няма достатъчно акции продава на Химснаб България"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 12 години
http://***.zlatenlev.com/capital/spaw2/uploads/files/Index30/Pravila_Zlatenlev_Index30_12.10.10.pdfАвтора да вземе да прочете документа от следния линкПо специално да обърне малко внимание на чл. 8И пак да помисли над това което е писал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Jekata
преди 12 години
Вече се появиха 500 на 32 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Ще видим какво ще направят от мениджмънта на Златен лев.Лично за мен са едни от добрите управляващи на публични дружества както ИД така и на холдинга. Няма скандали, няма фрапиращи случаи с източване, даже холдинга доста често разпределя дивидент. Симпатизирам им .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Vangelis
преди 12 години
Мисля, че драмата не е чак толкова голяма. В правилата на ДФ има клаузи, според които новите позиции могат да се заемат до 1 месец, а ако има съмнения, че могат да навредят на инвеститорите и изобщо да не влязат в портфейла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още