IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Николов: Кризата няма да е в следващите 6-7 месеца

САЩ действат от позицията на най-голям клиент и го използват в търговските войни - първо с Япония, сега с Китай, смята анализаторът

08:10 | 06.03.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огнян Николов във фондовата борса в Ханой, Виетнам <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Огнян Николов във фондовата борса в Ханой, Виетнам Снимка: Личен архив



Има ли ново развитие при Хидропневмотехника?

Не знам какво разбираш под развитие, но ако си направил справка в съда на Стара Загора - дело номер 73 / 2016 с решение от 03.05.2018, ще забележеш, че г-н Пехливанов е рецидивист по отношение на занижаване оценката на активите на основният акционер в Хидропневмотехника, а именно Хидравлика 96 ООД. Той обжалва, така че все още окончателно решение няма.

Моето виждане е, че той няма шанс, дори обратното. Ако ищците направят един дисконт на печалбата за следващите 10 години – тоест до 2022 г. или 2023 г. – зависи как се интерпретира датата на смърта на съдружника, то оценката би трябвало да е поне 3 пъти по- висока.

Още веднъж подчертавам -  това е мое виждане и ще изчакам, преди да направя окончателна оценка. Но това, което се набива на очи, е просто неприятно. Съдружник, с който си се борил рамо до рамо с конкуренцията и за оцеляване, почива и вместо да му се отдаде почит, като се изплати неговия дял с премия на неговите наследници, то Г-н Пехливанов и Христозов се опитват да минат възможно най-тънко. Това в моите очи го свежда на изключително ниско ниво в моралната скала и според мен той не трябва да заема отговорни длъжности с този морален профил. Според мен е време да предаде щафетата на следващото поколение, което се надявам ще носи по-високи морални ценности.

Затова и слагам още една препоръка при промените на ЗППЦК – когато става въпрос за мотивация на персонала – та то само мениджмънтът ли трябва да се мотивира? Трябва да е целият персонал адекватно – към заплатата да имат право да закупят акции с коефициент 1 – най-ниското ниво работещи, после с коефициент 2 средното ниво работещи, а висшият мениджмент - с коефициент 3. Разбира се, при цена на акциите задължително по-висока от настоящата. Чрез тази наредба автоматично държавата и КФН ще постигнат намаляване на неравенството на заплащането във фирмите и обществото.

Прекалените центростеремителни и центробежни сили в едно общество водят до изключително негативни последици – Гунар Мирдал (лауреат на „нобелова“ награда за икономика). Тези центростремителни сили ме катапултираха в Австрия и хиляди други българи из широкия свят, да търсим своето щастие.

Това мое виждане със сигурност няма да се хареса на Васил Велев, които с последните си действия и изказвания ми повдигна кръвното, а и не само на мен. Подобни промени трябва задължително да се случат в България и на данъчно ниво, за да може най-нископлатената работна ръка да бъде по-добре заплатена – първите 1000 лева на месец да са освободени от 10% данък, а при доход над 10 000 лева на месец за дела над тях да се начислява 20% данък.

Това е социална пазарна икономическа структура. С всяко родено дете, един от родителите да има увеличение на границата на 2000 лева или респективно 11 000 лева и така с всяко следващо дете или да се премине на семейно данъчно облагане като във Франция – която има добра демографска структура.  Един вид освободен базисен доход, който е заработен! А не социални експерименти с познат край - Финландия. Ето тук отново Европа сама се поставя в неконкурентна позиция глобално, като по закон иска да се дава, без реално да има някакво действие или работа от страна на „получателите“. 

Прилича ли сегашното китайско чудо и арестът на директорка в Huawei на японското икономическо чудо в края на 80-те?

Абсолютно. С тази разлика, че през 80-те не си спомням да имаше арести, но подходът на САЩ бе абсолютно същият – след като отварят пазара си за японските продукти, които в началото бяха с лошо качество, но ниска цена, после притискат Япония като с клещи с договора Плаза.

САЩ използват като повод търговския дефицит, за да наложат мита на японския внос и изискват йената да се качи спрямо долара, или по друг начин казано доларът да падне, което удря производителите двойно и обръща икономиката в рецесия.

Същите нападки – кражба на know how, фирмен шпионаж, ценови дъмпинг, валутен дъмпинг... Тогава това, което ми правеше впечатление, бе – американските фирми правеха абсолютно същите номера. Погледнато актуално – чуждестранни фирми, които развиват ключови технологии по-добре от американските, биват нападнати и се прави опит тяхното естествено развитие да се прекъсне.

Huawei е в сферата на телекомуникациите, а Wirecard - в сферата на разплащанията. Анонимни нападки от „запознати с фактологията лица" се цитират в „световно известни медии„ като Financial Times, за да се спре експанзията в Азия. Публична тайна е, че при сателитните телефони (Иридиум) се подслушва всеки разговор. САЩ използват позицията си на най-добър клиент в света като оръжие.

При този конфликт не трябва да се забравя, че икономическото чудо Германия (Европа), Япония и Китай никога нямаше да е толкова динамично, а и дори възможно, без да бъдат допуснати до пазара на САЩ. През 80-те важеше правилото - Япония произвежда, а САЩ консумират.

След кризата в Япония нейното място бе заето от Китай. САЩ остават ключов хегемон, който решава кой кога да се издигне и падне икономически. В момента любимецът им е Виетнам. Валутата според мен също се използва като оръжие, за да се затруднят фирми, които са се финансирали с долари, но имат приходи в локална или друга валута.

От друга страна САЩ вече е изключено да вдигнат лихвите високо, защото тогава ще издишат под тежеста на лихвите. В това геополитическо надлъгване и огъване на ръце Виетнам се явява естественият съюзник срещу Китай. Срещата на Тръмп с Ким бе символично във Виетнам. Икономическата война се води на всички фронтове.

Изведнъж Ф 16 се оказват „по-добри" от Грипен за България. На гол корем нашите политици купуват скъпи военни самолети. Не е трудно да позная какво ще стане – афера Еврофайтер в Австрия е със следния резултат – от 24 платени самолета само 2 -3 могат да летят. Реална военна функционалност – нула. Въпреки явните индикации за подкупи и нередовно партийно финансиране - само условни присъди.

Каква е текущата икономическа ситуация във Виена, доходността от наем на апартамент, имиграцията и въобще?

Във Виена животът е спокоен и относително предвидим, което създава усещане за уют и сигурност. Тази сигурност е подвеждаща, защото Австрия нерекъснато губи глобално тежест, което показва изоставане. Но това е характерно за всички развити пазари, тъй като Азия е поела щафетата на растежа и има желание да покаже какво може.

Затова моята забележка е като мрънкане на високо ниво. Това, което аз забелязвам напоследък, е изключителният брой българи, които си купуват апартаменти във Виена с желание техните деца да могат да се образоват и развият. Според тях това е изключително трудно в България или практически невъзможно. Цените на недвижимите имоти са достигнали балонови стойности. Наемна възвръщаемост от 1-2 % е нормална. Цените създават нотка несигурност за младите семейства.

Лично аз съм емигрант, който се чувства приет от тази страна, така че моето мнение не може да е обективно по този въпрос. Това, което се старая, е да дам база за развитие на моята дъщеря и тя да е щастлива.

Какво друго искаш да споделиш с нас?

Това, за което не си ме питал, а бих желал да споделя, касае ванадия и урана. Тези два метала предотвратиха по- лошото ми представяне. Отново подчертавам, че в тези 2 метала виждам потенциал за растеж. При ванадия особено  изборът е ограничен, но това не значи, че трябва да се ограничава тази инвестиция.

При него има фундаментална промяна на търсенето заради новите земетръсни и конструкционни изисквания в Китай и скоро в Индия, а и потенциала на ванадиевите батерии – които обаче при тези цени излизат изключително скъпи. До миналата година цени от 3 до 5 долара бяха нормални, последва поскъпване до 30 долара. Сега като че ли цената е образувала дъно на 15 -17 долара, което дава все пак възможност на старите играчи на направят 2-3 изключително добри години. Също може да се погледнат и някои фирми, които тепърва ще екстрахират или добиват вандий. При урана има бавно и постоянно покачване на цената.

По отношение на БФБ - в новата страница има подобрения, но мога да повиша оценката от 3-ка на 4-ка. Няма как да дойде капитал от чужбина, ако няма функционалност и информираност поне на английски. Това изисква и законови промени, за които споделих в миналото интервю и се надявам да няма прехвърляне на отговорноста за несвършената работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
kosiabosia
преди 5 години
Много достъпно и смислено, браво Оги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 37
vstoykov
преди 5 години
"а при доход над 10 000 лева на месец за дела над тях да се начислява 20% данък"Не съм съгласен. По-справедливо е горницата над 10 000 лева на месец да се облага с 5% данък. А горницата над 100 000 лева на месец - да не се облага с данък (нулева ставка).Това се нарича регресивно данъчно облагане и е по-справедливо от пропорционалното данъчно облагане (наричано не много коректно "плосък" данък, защото ставката му е плоска).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 64 rate down comment 4
Toranaga
преди 5 години
който поддържа моите предложения за промени на ЗППЦК, моля да сложи едно + при коментарите на Стара Планина Холдинг, защото там основно действащо лице е Васил Велев - бизнесмен с робовладелски вкус, който не желае да поеме дори 1 месец от разходите на майките в майчинство (поддръжник на вече бившият вицепремиер Валери Симеонов), но радее за евтина работна ръка от Украйна, Молдова - редовен анализатор на недостига на работна ръка в Б-я ... https://forum.investor.bg/forum/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80/%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8/2852-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%B0%D0%B4-5sr-cehnl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 8
Грую Груев
преди 5 години
Поздравления - както винаги много смислено, много земно, без излишни сложни думички, разбираемо за всички. Ех, защо нямаше повече като Торанага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 9
SoHo
преди 5 години
Интересно интервю! Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още