IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ-Белене, ново възраждане или поредното фиаско?

Темата отново влезе в дневния ред на обществото - представяме ви позицията на Пламен Петров

09:04 | 29.09.12 г. 7
АЕЦ-Белене, ново възраждане или поредното фиаско?

Какво смятате за евентуалното възобновяване на плановете за АЕЦ Белене? За начало ви представяме мнението на Петър Петров*. Ако имате виждане по въпроса, изпратете ни идеите си на info@investor.bg!

И стана тя една за пореден път през последните  години с „гьола” на България- „АЕЦ-Белене”. Но какво да се прави, след като този път на сцената се показа американски инвеститор в лицето на „Глобъл пауър консорциум” и правителството иска да уважи неговия интерес като отвори за пореден път уж затворената страница на проекта. 

Продължавам да си мисля, че създалата се ситуация около проекта „АЕЦ-Белене” е поредното „замазване” на очите и задкулисни игри на управляващите с опозицията. 

От три години правителството на ГЕРБ уверяваше, че проекта е скъп и България не може да си позволи да го реализира сама. Ето, че купувач за „АЕЦ-Белене” се появи, от който България иска гаранции за реализирането му, изчистване на дълговете на НЕК, инвеститорът  да не договаря на преференциални цени произведения ток с трети страни и т.н. 

Появата на американския инвеститор обаче разгневи БСП, която се превърна моментално в негова опозиция. За мен това не е случайно, защото за БСП строителят е един – Русия. Но всички видяхме, че условията до момента, при които се търсеха инвеститори, не отговаряха на интересите на потенциални купувачи.

Опозицията иска размразяване на проекта, но при условия, гарантиращи интересите на България, колкото и общо да звучи това. Намеренията на правителството са „АЕЦ-Белене” да се реализира като частен проект без държавни гаранции, което не се хареса по никакъв начин от ръководството на „Позитано” 20. Социалистите ще продължават да се борят за отстояване на своето, напук на управляващите.

Инвеститорския консорциум ще отключи много въпроси, които до момента все отбягваха отговора си, особено през последните години. През лятото БСП внесе подписка в НС за свикване на референдум за строителството на атомната централа. Дали появата на „Глобъл пауър консорциум” не е с цел скриването на стотиците хиляди подписи в килера на НС и омаловажаване на искането за референдум?

Ще видим дали инвеститорът ще се окаже най-приятното нещо за проекта „АЕЦ-Белене” от неговото зараждане до днес, което да даде повод на правителството да се хвали след някоя друга година, че България има диверсификация на енергийните ресурси – нещо, за което говори от идването си на власт. 

С оглед на идващите парламентарни избори през 2013 г. ще ми бъде интересно да проследя отношенията между ГЕРБ и СДС, в частност енергетика при условие, че се даде възможност на американския инвеститор да построи „АЕЦ-Белене”, защото до момента премиера говори, че едно от исканията на сините за слагане на край на ядрения проект е изпълнено.

Този въпрос го коментирам с оглед, че след избори 2013 очаквам дясно коалиционно правителство.

Като цяло липсва позиция на „България на гражданите” по ресор развитие на ядрената енергетика и въобще енергетиката в България, които правят заявка за влизане в следващия парламент. Ръководството ѝ начело с Меглена Кунева отбягва да говори, държи се предпазливо при обсъждането му.

Но ето, че се появи с такава, според която „АЕЦ-Белене” има нужда от западен инвеститор, с модерни и безопасни технологии, както и гаранции, че ще има пазар за произведената енергия. Учуди ме тази позиция с оглед на бившите политици от СДС и ДСБ, които неотдавна се присъединиха към „България на гражданите”.  

Другите политически партии не смятам, че излизат със сериозен коментар по ядрения проект, защото при тях популизмът е преди всичко. До като се водят от него, те не могат да покажат смислена и реална политика.

АЕЦ-Белене, възрждане или фиаско? Предстои да видим. Но какъвто и да е изходът, той безспорно ще окаже влияние върху управляващата партия.

*Пламен Петров e четвърта година студент по "Политология и публични политики" в НБУ

Какво смятате за евентуалното възобновяване на плановете за АЕЦ Белене? Ако имате мнение по въпроса, изпратете ни го на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Истинският "гьол" се намира на площад "Народно Събрание", срещу паметника на цар Освободител. Скромно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
sisunka_a
преди 11 години
Аман от политическо надвикване и кьорфишеци! Затънахме в тоя гьол Белене, понеже липсва ясна стратегия за развитие на енергетиката на страната. Този проблем не е решим с еднократно управленско решение, а само с целенасочена и ясна политика, каквото липсва. НДСВ размразиха проекта, взеха големите заеми, после и Тройната коалиция продължи да усвояват пари от тази бездънна яма... За капак Кунева, която съкрати живота на Козлодуй, ту определя Белене като мегаломански, ту го подкрепя, но при невъзможното условия за чужд инвеститор.... Управляващите съвсем се объркаха. Същото е положението с Цанков камък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
Поредната партенка .. офшорка ще строи АЕЦ. Айде няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Проектът е много изгоден, но за виси за кого имаш предвид :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Това, което може да направят, е да купят активите, които са по проекта, включително 2та реактора, единият напълно готов, другият почти готов и след това да ги продадат. Този проект уж е толкова неизгоден, сега пък от къде такъв интерес? Много странни неща се случват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Аз лично съм скептичен към тази фирма. Тя е като фантом - регистрирана е в Делалуеър, което е офшорната зона на САЩ. Не се знае кои са собствениците и, няма как и да се разбере, защото в този щат това е тайна, Не е на борсата, не можеш да видиш счетоводен отчет, няма и да ти покажат и да искаш да видиш! Освен това те самите казват, че никога до сега не са развивали подобен проект, който е огромен по мащаби дори за най-големите фирми в света. Което означава, че са неопитни, от което идва въпросът, дали това няма да е опасно. Аз обаче мисля, че няма да се стигне до строеж, поне не от тази фирма. Да не стане така, след изборите тези мистериозно да изчезнат, както се и появиха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Stefan_K._Koitchev
преди 11 години
Аз съм против държавата да строй Белене, но ако някой инвеститор желае да заповяда. Ако спазва всички норми за безопасност, нека да започва час по-скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още