IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството - не проблем, а основа на съвременното общество

Бедността не е порок, тя е последствие, пише Кузман Илиев в обширен анализ на проблема

11:50 | 30.03.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кузман Илиев, Снимка: Личен архив</p>

Кузман Илиев, Снимка: Личен архив


За жалост, днес паричното предлагане се контролира до голяма степен от централните банки, които създават трилиони и трилиони „базови пари”, раздавайки ги на близки финансовите посредници. След кризата 2007-2009 г. централните банкери смъкнаха лихвите на нулеви нива, наливайки трилиони базови пари във финансовите системи. Това доведе до колосално нарастване на финансовите активи, рекордни стойности на акциите и прегряване на пазарите на държавен дълг на някои държави.

Именно тези „изкуствени ръстове” на финансовите пазари, неотговарящи на икономическата конюнктура, са в основата на т.нар. нарастване на нетното богатство на „1-я процент”, който е и най-близък до „печатарската преса”. Това не е естествен пазарен процес и представлява пренасочване на покупателната сила от производители на реални блага към най-първите получатели на новосъздадените, от нищото, пари. Както и сериозно изкривяване на производствената структура, некореспондираща на реалното предлагане и  търсене стоки и услуги на пазара.

„Доброто” неравенството в доходите

В по-общ план, доходът до голяма степен зависи от рентабилността на предприемача – сиреч до колко свободните хора, с тяхната частна собственост, биха купували стоки или услугите, които последният предлага на пазара.

Неравенството в доходите, когато зависи от предпочитанията на пазарните субекти,  е напълно естествен пазарен процес и насочва производството към по-нужните и производителни сфери с висока степен на ефикасност на използваните производствени фактори. А в условията на оскъдни икономически блага и неизброимо много и различни цели, тази функция е от фундаментална важност.

Доходът на икономически език е пределната стойност на произведения продукт от  даден производствен фактор (например, труд), дисконтирана с естествения лихвения процент, търсен от предприемача. Този естествен лихвен процент съдържа чистите времевите предпочитания, предприемачески риск и инфлационната компонента и често се отъждествява с печалба. Чисто икономически погледнато обаче „печалба” е всичко над тази средна норма на възвращаемост  за икономиката, която поради възможностите за арбитраж, така или иначе клони към „уеднаквяване”.

Ако даден работник допринася 200 лв. на фирмата с производството си, а лихвеният процент, търсен от предприемача е 5%, то дисконтираната пределна стойност продукта, произведен от труда на работника е 190 лв., тоест предприемачът би  платил сума до тези 190 лв.

Напълно вероятно е предприемачът да иска да плати колкото се може по-малко от тази сума. Конкуренцията обаче вдига дохода до пазарните нива и максималната пределната стойност  на произведения продукт, дисконтирана с търсената норма на възвращаемост. Бизнесите плащат високи заплати на най-добрите си кадри не защото подкрепят старанието и компетенцията по принцип - просто пазарният процес го налага.

Логично е, че няма как най-старателният или компетентен служител да има същата производителност на труда и да допринася същата пределна стойност на изработения продукт за предприемача както и най-мързеливият и немотивиран работник,  да речем. Това би било неестествено, както е неестествено и да има равенството в доходите.

Как нарастват доходите в икономиката?

Реалните доходи нарастват по един-единствен начин. Не чрез баене, молитва, политически абракадабри и популизъм, нито чрез вземане от едни, за да се раздаде на други, както, за нещастие, често се пропагандира. Икономическата наука е безпощадно неутрална, а мислещите хора сами преценяват дали искат да приложат нейните изводи или не.

Реалният доход, тоест нещата, които човек реално може да си купи с парите си, се увеличава само, когато расте производителността на труда. А тя расте, когато нарастват капиталът, инвестиран на единица работник или другояче казано „нетните инвестиции” в машини, съоръжения, бързината и мощността на компютрите, ефикасността на сечивата на труда, - както и подготовка на хората, които ги използват, без съмнение – т.нар. „човешки капитал”. Просто казано, произвежда се повече и по-качествено от услугата на единица труд за единица време. Цените спадат, а реалните  доходи нарастват, дори номинално промяната да не е видима.

Акцентираме върху „веществения капитал”, защото се набива на очи, че там, където го няма, дори всяка година да се бълват с хиляди отлични инженери и физици, има две възможности. „Умните глави” или заминават някъде, където базата, нужна за работата им, съществуват. Или са принудени да практикуват по „разпределение” по села и паланки в неподходящи за дейността и потенциала им условия. А самият факт, че капиталово натрупване е налице на даде място и в дадено време, обикновено е знак, че съдържателните идеи в икономиката и политиката, доминират моментно над заблудите, в които често тези сфери са забулени.

Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Tigerman
преди 10 години
За Кузман:Догодина излиза книгата ми, ето и абзац от неяЗатруднение: Пазарите се движат заедно, но никой не знае как точноМного от финансовите рискове възникват от взаимносвързаните движения на пазарите причинени от въздействието на факторите оказващи влияние върху пазарния риск. Най-основния начин да се измери склонността на пазарите да се движат заедно е чрез статистическата концепция за корелация. Точното измерване на пазарните корелации е в основата за количественото измерване на риска като буквално всички методи за калкулиране на VaR( value at risk)се базират на предположения относно пресметнати корелации. Добрия риск мениджмънт трябва да допълва изчисленията на VaR със сценарии при възможни екстремни обстоятелства извън сферата на изцяло статистическите модели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Tigerman
преди 10 години
Много ми се иска да разгледаме цялото есе абзац по абзац за да забележим някой основни положения, но нямам време и възможност.Само да вметна , че сме равни само пред Бог и пред закона, но и там не сме толкова равни.И ако забележите Кузман, като преглежда пазарите по Bulgaria on Air, вместо борсови индекси казва индикатори, което е малко по-различно въпреки, че в някои случаи могат да се счетат за синоними.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Tigerman
преди 10 години
Според мен писанията на Кузман са " манжда с грозде".Използва сложни думи, на които не знае смисъла и не знае какво говори.Съмнявам се, че знае Английски език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 2
Didkata
преди 10 години
Теориите на Кузман са теории отпреди 50 години. Съвременната икономическа теория е доста по напред от елементарните тези за свободната конкуренция. Либертарианците, както и комунистите, създават някакви утопии, които не могат да съществуват в реалния свят. Два прости аргумента против - 1) Конкуренцията води до консолидация, тъй като по-големите или изкупуват по-слабите, или по-слабите фалират. 2) Финансовата мощ се транслира в политическа, с цел запазване на статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
komisarq
преди 10 години
По-малко държава, понякога значи по-големи и по-силни картели. В крайна сметка добавената стойност води интереса на предприемача и държавата е нужна да налага корекции, за да не се пречи на конкуренцията. "Нито един човек не се бори против свободата човек се бори в най-лошия случай против свободата на другите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
jimaru
преди 10 години
Статията е много добра и много вярна. Единствения и недостатък е , че не може да бъде полезна. Служи само за гимнастика на ума....... С увеличаване броя на хората (нарастване на населението) става все по апетитно преразпределението.Да вземаш от много хора, дори и по малко, и да си го "преразпределяш" в джоба си е най-сладкия бизнес.Никакви призиви и убедителни статии няма да спрат политиците да го вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
whiteman
преди 10 години
"Черно-белия" подход не върши работа при анализиране на обективната действителност. Разбирам позицията на автора по отношение на частната собственост - част от която е лично създадената принадена стойност и правото на собственика и да се разпорежда с нея както намери за добре. Породеното от тази парадигма неравенство е обективно и пазарно приемливо. НО! За да се създаде вътрешно-осъзната необходимост и възможност на мнозинството "не надарени" с предприемачески дух и новаторски идей, е важно те да бъдат адекватно образовани. Тук идваме до ролята на държавата, която може и трябва да направи голямата част от гражданите си образовани, мислещи, креативни и продуктивни /да създават принадена стойност/. За да го прави държавата реализира данъчната си политика / аз съм привърженик на прогресивното подоходно облагане/ по изземане на доходи от физическите и юридически лица и последващо прави преразпределение. Именно начина на преразпределение е разликата между успешните и пропаднали общества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
whiteman
преди 10 години
"Черно-белия" подход не върши работа при анализиране на обективната действителност. Разбирам позицията на автора по отношение на частната собственост - част от която е лично създадената принадена стойност и правото на собственика и да се разпорежда с нея както намери за добре. Породеното от тази парадигма неравенство е обективно и пазарно приемливо. НО! За да се създаде вътрешно-осъзната необходимост и възможност на мнозинството "не надарени" с предприемачески дух и новаторски идей, е важно те да бъдат адекватно образовани. Тук идваме до ролята на държавата, която може и трябва да направи голямата част от гражданите си образовани, мислещи, креативни и продуктивни /да създават принадена стойност/. За да го прави държавата реализира данъчната си политика / аз съм привърженик на прогресивното подоходно облагане/ по изземане на доходи от физическите и юридически лица и последващо прави преразпределение. Именно начина на преразпределение е разликата между успешните и пропаднали общества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
Добра статия, но има много грешки (на места има цели изречения от несвързани правилно думи).Изглежда като че ли е писано от човек с дислексия (или след преумора и липса на сън) и после не е редактирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
А другия основен проблем на системата, във вида в който ни е позната днес, засегнат от съ-форумеца (rmarkov) по-долу : технологична безработица, ми се струва, че няма пазарно решение, след едно определено ниво на отвързване на производството от прекия , вложен човешки труд. Високата производителност на технологиите, на практика иззема доход от потребителите и платежоспособното търсене е недостатъчно да поддържа движението на механизма. Дали хората ще намерят устойчив път за преодоляване на тези предизвикателства? Към момента, по-скоро изглежда, че никак няма да е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още