IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказвания на Саудитска Арабия понижиха цената на петрола

Световните петролни пазари са свръхзапасени според саудитския петролен министър

09:29 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Цената на петрола днес тръгна надолу за първи път през последните четири дни на борсата в Ню Йорк, след като Саудитска Арабия посочи, че световните пазари са адекватно запасени с енергийната суровина.

Саудитският петролен министър Али ал-Наими определи през уикенда петролните пазари като свръхзапасени, с което успокои страховете от недостиг на суровината заради гражданските размирици в арабския свят.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява с 0,7% до 108,95 долара за барел днес, след като през миналата седмица цената му се понижи с 2,8 на сто.

По-активно търгуваните юнски фючърси на петрола губят 0,5% до 109,71 долара за барел.

Междувременно добиваният в Северно море сорт брент се търгува с понижение от 0,4% до 122,99 долара за барел на Лондонската петролна борса. Цената му приключи петъчната сесия на ниво от 123,45 долара за барел, като се понижи с 2,5% през миналата седмица заради опасения, че високите цени на петрола ще навредят на икономическото възстановяване.

Златото с незабавна доставка постави нов ценови рекорд днес, като поскъпна с 0,1% до 1 488,35 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още