IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола отново тръгнаха нагоре

Причината е предимно слабата американска валута и спадът на запасите на бензин в САЩ

11:33 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илюстрация: sxc.hu</p>

Илюстрация: sxc.hu

Цените на петрола отново тръгнаха нагоре, като основна причина за това е слабият долар. Освен това независимият Американски петролен институт обяви данни за десети пореден спад на запасите от бензин, което е най-дългата негативна серия от август 1994 г. досега. Единствено запасите от суров петрол са отчели най-голямото си повишение от четири седмици насам.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през юни поскъпнаха с 55 цента, или 0,5%, до 112,76 долара за барел, предаде Bloomberg. Това е най-силното поскъпване от септември 2008 г. Цените са с 36% по-високи от година по-рано.

Търговията със сорта брент премина по сходен начин. Контракти за брент с доставка през юни поскъпнаха с 46 цента (0,4%) до 125,59 долара за барел на Лондонската борса ICE Futures Europe. Вчера котировките напреднаха с 0,8 на сто до 125,13 долара, което бе най-високото им затваряне от 8-и април насам.

САЩ ще се опитат да увеличат собственото си производство на петрол, за да намалят зависимостта си от вносителите, предвижда анализаторът на Commerzbank Ойген Вайнберг, цитиран от Handelsblatt. Той напомни и за призива на американския президент Барак Обама към американските нефтени компании да увеличат добива си.

Днес цените продължиха да се повишават на борсата в Сингапур. Там в ранната търговия сортът брент с доставка през юни поскъпва до 125,60 долара, което е с 47 цента повече от сряда. Цената на лекия суров петрол се повишава със 65 цента до 113,41 долара за барел.

В момента цената на суровия петрол е най-висока от две години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още