IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола тръгна нагоре след 15-процентния седмичен спад

Добрите данни за пазара на труда в САЩ подкрепиха по-високите цени на американския лек суров петрол

09:17 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петролът поскъпва с близо 2% в днешната електронна търговия в Азия. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Петролът поскъпва с близо 2% в днешната електронна търговия в Азия. Снимка: sxc.hu

Цената на петрола тръгна нагоре днес, след като миналата седмица претърпя най-силния си седмичен спад от 2008 г. насам.

Барел американски лек суров петрол поскъпва с 1,7% до 98,84 долара за барел в часовете преди редовната сесия на петролната борса в Ню Йорк, след като цената му вървеше надолу предишните пет сесии.

По-високите цени на енергийната суровина бяха подкрепени от подобрените очаквания за световната икономика под влияние на петъчните данни за увеличението на работните места в американската икономика през април.

Освен това петролният министър на Катар Мохамед бин Салех ал-Сада заяви вчера, че състоянието на икономиката в световен план не е толкова лошо, че да оправдае силния спад в цените на петрола през последните дни.

В рамките на миналата седмица американският лек суров петрол поевтиня с 15%, което е най-резкият спад в цената му от декември 2008 г. В рамките на последните 12 месеца цените му обаче са се вдигнали с 29 на сто.

Петролният министър на Катар посочи още, че целта на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е да поддържа стабилни цените на петрола. По неговите думи петролните пазари са добре снабдени и е твърде рано да се коментира дали ОПЕК ще увеличи производството и износа на петрол на следващата си среща на 8 юни.

Страните от петролния картел са източник на 40% от световните доставки на петрол.

Финансови анализатори коментират пред Bloomberg, че реакцията на петролните пазари след данните за заетостта в американската икономика  от края на миналата седмица е очаквана. Цената на американския лек суров петрол падна до 97 долара за барел в петък, след като достигна 113 долара за барел, или най-високото си ниво от октомври 2008 г.

Добиваният в Северно море сорт брент се търгува с повишение от 1,3% до 110,58 долара за барел на петролната борса в Лондон днес. Цената на брента се е повишила със 17% през тази година, след като нестабилната обстановка в Близкия Изток и Северна Африка създаде страхове за нарушаване на доставките на петрол от страните в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още