IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три причини петролът да се търгува над 100 долара за барел

Слабият долар, търсенето на развиващите се пазари и политическата несигурност ще продължат да определят настроенията на пазара

16:06 | 19.05.11 г.
Три причини петролът да се търгува над 100 долара за барел

През последните няколко седмици цените на петрола бяха доста непостоянни, но един инвеститор вярва, че в средносрочен период има сериозни причини те да останат над 100 долара за барел, се посочва в материал на CNBC.

“Като инвеститор мога да кажа, че с подобни колебания се борави трудно. Хвърлени в несигурността на настоящата геополитическа обстановка и инвеститорите чувстват нужда да ограничат позициите си в инвестиции в суровини като петрола“, твърди Франк Холмс от US Global Investors.

Макар цените вероятно да останат непостоянни, Холмс смята, че слабият долар, търсенето на развиващите се пазари и политическата несигурност ще ги държат около и над 100 долара.

Въпреки настоящата устойчивост на долара Холмс дава неблагоприятна прогноза за перспективите пред американската валута в средносрочен план.

„Смятаме, че това са краткосрочни фактори и не отразяват точно дългосрочните проблеми, пред които е изправен доларът. Обсъждаме ги често и смятам, че следната картина описва най-добре състоянието на нещата. Дори ако Вашингтон се реши на прецизен план, с който да ограничи извънредните разходи, да ореже разходите за отбрана и да намали американския дефицит в момента, ще отнеме години, за да се види някаква съществена промяна“, каза Холмс.

„Имаме чувството, че настоящият подем при американския долар е временно краткосрочно облекчение в дългосрочната тенденция към отслабването му“, добави той.

Търсенето на развиващите се пазари остава основен фактор и докато Международната агенция по енергетика очаква спад на световния пазар, Холмс смята, че търсенето ще продължи да се увеличава.

„Нарастването на търсенето с 1,3 млн. барела, което се очаква за 2011 г., е по-малко в сравнение с миналата година, но е много с оглед историческите нива и удължава инерцията за увеличаване на търсенето на петрол“, твърди той.

След като геополитиката изигра голяма роля за преминаването на границата от 100 долара за барел, определени играчи на пазара се питат дали рисковите печалби си заслужават при последните признаци, че близкоизточната криза подминава Саудитска Арабия.

„Около 80% от петролните резерви в света се намират в този нестабилен регион. Гражданските войни и нападенията над петролни съоръжения могат да предизвикат намаляване на производството или дори пълното му спиране“, смята Холмс.

Конфликтът в Либия и безредиците в няколко от останалите близкоизточни държави просто показват колко бързо това може да се отрази на световните петролни пазари, посочва той.

Ирак е друг пример за трудности, присъщи за производствената експанзия в този регион, добавя Холмс.

„През миналата седмица бившият иракски министър на петрола заяви, че страната ще може да реализира едва половината от поставената цел за добив до 2017 г. Първоначалното предвиждане, явно надценено, бе за около 12 млн. барела дневно“, посочва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още