fallback

Гартмън: Балонът при златото се пука

Това беше един от най-големите балони на нашето време, казва инвеститорът и прогнозира, че до началото на октомври цената на златото ще падне до 1650 долара

12:07 | 25.08.11 г. 16
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

В сряда инвеститорите, които бяха заложили на златото, започнаха да си задават въпроса дали не са направили ужасна грешка, пише CNBC. Цената на благородния метал метал се срина под 1800 долара, след като достигна рекордни стойности над 1900 долара предишния ден.

Както трейдърите понякога казват, златото обича да се качва по стълбите и да слиза с асансьора. Въпросът сега е дали златото наистина е тръгнало надолу или това е просто временно отдръпване преди следващия скок?

Според инвеститора Дейвид Гартмън спадът в никакъв случай не е възможност за купуване. Тази възможност е отминала много отдавна, допълва той.

Всъщност това, което се случва, е класическо начало на корекция. „Това беше един от най-големите балони на нашето време“, казва Гартмън.

„Отделям голямо внимание на това, което работещите с технически анализ наричат външен обрат – той се наблюдава, когато пазарът достигне исторически нива, после затвори на най-ниските стойности за деня, а на следващата сесия затвори под най-ниските стойности от предишния ден. Ако не обърнете внимание на това и не затворите позициите си ще имате сериозни неприятности.“

Всъщност Гартмън инвестира парите си точно така, както съветва.

Продадох много злато през последните 54 часа – иска ми се да се бях отървал от всичко и сега да продавам на късо“.

При това той не е единствения анализатор с подобно виждане. Според трейдъра Стив Кортес графиката на златото е странно сходна с тази от 1980 г., когато металът достигна рекордни стойности за години напред.

„Има много сходни елементи“, казва той. „През 1980 г. златото направи парабола, много подобна на тази, която наблюдаваме сега“.

„Когато наблюдаваме подобни паралели, трябва да им обръщаме внимание“, казва Гартмън.

В допълнение към техническия анализ и двамата икономисти посочват, че фундаменталните фактори също оказват натиск на пазара.

От особено значение е, че през последните месеци широката публика масово навлезе в златната търговия, посочва Гартмън.

Той прогнозира, че резкият спад ще засегне големите хедж фондове. „Хедж фондовете, които са замесени в тази търговия, губят огромни суми и това също води до разпродажби", коментира той.

“Според мен златото много скоро ще падне с още 150 долара. През следващия месец и половина цената ще достигне 1650 долара за тройунция“, казва Гартмън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
fallback