IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки продължават да трупат злато

Никоя от централните банки не вярва в собствената си валута, коментира анализатор

12:51 | 24.08.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централните банки, които през 2010 г. се превърнаха в нетни купувачи на злато за първи път от десетилетия, вероятно ще запазят натрупаните резерви дори ако им се наложи да набират допълнителни средства, за да противодействат на ескалиращата дълговата криза, прогнозира Morgan Stanley, предава Bloomberg.

„Ако златото бъде продадено, връщане назад няма. Да се изкупува обратно злато ще е страшно скъпо“, казва Питър Ричърдсън, главен икономист на Morgan Stanley Australia Ltd. “Те по-скоро биха използвали поскъпващото злато като гаранция, отколкото за погасяване на дългове“.

Тази седмица златото поскъпна до нови рекордни нива, след като все по-голямата дългова тежест и обезценяващите се валути принудиха инвеститорите да потърсят убежище.

Централните банки са основните инвеститори в злато. От началото на годината сред страните, увеличили златните си резерви, се нареждат Тайланд, Южна Корея, Казахстан, Мексико и Русия. В условията на дългова криза златото се превърна във „валутата на света“, коментира икономистът Дейвид Гартмън.

„Дълговата криза ще се задълбочава на фона на фискалните икономии “, казва Ричардсън. „Нарастващите рискове ще принудят банките по-скоро да пазят златните си резерви, отколкото да търгуват с тях“.

Златото с непосредствена доставка, което е поскъпнало с 29,5% от началото на годината, във вторник достигна рекордните 1913,5 долара за тройунция. До края на годината металът може да достигне 2000 долара, прогнозират анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

Нарастващо недоверие към валутите

“Централните банки в Европа няма да продават златото си. Въпреки че това е начин за набиране на средства, тези средства няма да са достатъчни за разрешаване на дълговата криза“, казва Дуан Шихуа, директор корпоративни услуги на Haitong Futures Co., най-голямата брокерска къща в Китай.

„Между другото, никоя от централните банки не вярва в собствената си валута“, допълва той.

За първи път от две десетилетия през 2010 г., централните банки се превърнаха в нетни купувачи на злато, като придобиха 87 метрични тона. Сред купувачите бяха дори страни като Боливия и Мавриций.

През второто тримесечие на 2011 г. Количествата, закупени от централните банки и правителствените институции, нараснаха близо 5 пъти до 69,4 тона, с което придобитото през първата половина на годината злато достигна 192,3 тона, разкриват публикувани миналата седмица данни на Световния златен съвет.
 

Централните банки ще останат нетни купувачи на злато до края на годината, прогнозира институцията.

През последните месеци централните банки са „активни купувачи“ на злато, казва Едел Тъли, анализатор на UBS AG. Те обаче трябва да купуват и платина, тъй като интересът към златото повиши цената му значително, се казва в изследване на Citigroup Inc.

Въпреки дълговата криза в Европа еврото е поскъпнало спрямо валутите на 14 от 16-те основни търговки партньори на еврозоната, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да изкупува облигации на изпитващи затруднения страни от еврозоната.

През август 2009 г. централните банки в Европа договориха трети 5-годишен таван на продажбата на злато. ЕЦБ и 18 други централни банки се съгласиха да не продават заедно повече от 400 тона злато на година до края 2014 г.

Златните резерви на Германия, Италия, Франция, Холандия, ЕЦБ, Португалия, Испания и Австрия са сред 20-те най-големи в света.

Интересен е фактът, че от миналата година злато продава единствено Международният валутен фонд (МВФ), отбелязва Ричардсън.

В опит да балансира финансите си и да предостави ниско лихвени заеми на бедни страни, между октомври 2009 г. и декември 2010 г. фондът е продал 403,3 тона злато. Повече от половината от това количество е придобито от централните банки.

Корейската централна банка, която преди месец закупи 25 тона, посочва, че „златните резерви понижават инвестиционните рискове“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
evg9
преди 12 години
Истината е че всичко е относително. И стойността на парите, и стойността на златото се определя от нашето чувство за "справедлива цена". В днешни дни волатилността на пазарите е толкова голяма, заради огромните спестявания в инвестициионни фондове, че реалната база се губи някъде в далечината и цените се реят из облаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Бих искал да видя Вашите коментари на повдигнатия от мен въпрос. Несъстоятелен? Наивен? Неправилен? Ако е така - защо? Нима, наистина, покритието на една национална валута се обезпечава, като в независими - чети "доста често, чужди" - търговски банки на територията на страната просто се трупат кюлчета, купени с изтекли от националната икономика пари? Обяснете, моля. Не разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Възстановяване златното обезпечение на националната валута и натрупването на физически количества злато в трезора на търговските банки едва ли е едно и също. Защото, от една страна, имаме валутен борд който обвързва лева с еврото а, от друга, едно злато, което...струва все повече и повече. Долари, евро-каквото кажете... тоест, с това, реално, се срива златното обезпечение на левчето. Как? Ами, вярно, много злато но, с това, единствено обездвижване на МЗР, понеже, уж, не ставало за сметка на ликвидността а, от друга страна, нали все повече левчета отиват за една унция? Къде е точно "покритието" тук, че ми убягва, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Възстановяването на златното обезпечение на националните валути означава промяна на ценностната система в посока бизнес, творческа мисъл и съзидателност, означава Вдигане на изсикванията на Банковото Дело към своите Институции и оставане в Управлението на Банковата Система, само на тези, които чуват златото и знаят истинската цена на финансовият ресурс, означаваща Свещен Труд, Съзидателност, Нормални Условия на Труд и Живот, и политическа необвързаност, защото занаятът на Банкерите винаги е по-голям, от която и да е партийна книжка, и означава Златно Обезпечение на Националната Валута Български Златен Лев!Искам да измета за последно след най-калпавите в Банковото Дело - Тексимбанк, за да не слушам повече приказки от тях за ембарго, пожари, пенсии, *** трепания с мафиотски имена и приказки, които карат всички в /банковата система да признават, че нямат пари/какво става, когато една банка признае, че няма пари? Отговорът е престава да съществува и прибират зверовете й в клетка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Любопитно: Сега ще се нажабят, а, когато нещата се утресат, какво ще го правят? Ако, да речем, решат да изхвърлят част от твърдите си натрупвания, задължително ще го обезценят, ще понатрупат минуси, а ние, техните клиенти, ще бъдем за пореден път навивани, че уж трябва да им вярваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Печатат си" и си купуват злато със "Зелена тоалетна хартия"....!!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Естестествено......няма да трупат Долари за Тоалетна хартия.....я!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Е как кой то си го пише в статията."Централните банки са основните инвеститори в злато"И така остава само да кажат с какво купуват златото?Ако е с пари как са ги изкарали "изработили"Ако е с виртуални пари значи се надува цената чрез инфлация, другите "истински" пари се обезценяват и те така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
stoiloff
преди 12 години
Who planted the fear? Who drained the world? Real price - 500- 600$! Another bubble!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още