IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки са изтеглили най-много злато от BIS от десетилетие

За периода между 31 март 2010 г. и 31 март 2011 г. златните депозити в Банката за международни разплащания са се понижили с около 635 тона

13:08 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Централните банки са изтеглили най-много злато от BIS от десетилетие

За последната година централните банки са изтеглили 635 тона злато от Банката за международни разплащания (BIS) – най-значителното количество за повече от десетилетие, пише Financial Times.

Данните са публикувани в годишния доклад на BIS и бележат рязък обрат на тенденцията от предходната година, когато централните банки увеличаваха депозитите си в така наречената „банка на централните банки“ - BIS, вместо да предоставят кредити на частния сектор.

Централните банки и другите финансови институции разполагат общо с около 30 хил. тона злато и повечето от тях искат това злато да им носи доходност.

Въпреки това през последното десетилетие доходността по депозитите в злато е паднала до рекордно ниски нива.

По данни на London Bullion Market Association в четвъртък доходността по 6-месечен депозит в злато е била 0,1%.

За периода между 31 март 2010 г. и 31 март 2011 г. златните депозити в BIS са се понижили с около 635 тона, се казва в доклад на банката. Спадът е рекорден за последните 10 години.

Вероятно някои централни банкери, които не са впечатлени от ниската доходност по златните депозити в BIS, може да са решили да се откажат от идеята да предоставят резервите си на банката.

Друга вероятна причина може да е тенденцията централните банки отново да са започнали да предоставят злато на частния сектор. В зависимост от кредитния рейтинг на компанията и структурата на транзакцията това може да им носи по-висока доходност.

„След като балансите на търговските банки вече изглеждат по-добре, кредитирането на частния сектор може би е започнало да се възстановява“, казва Филип Клапуик, директор на GFMS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още