IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки купиха през полугодието повече злато, отколкото за цялата 2010

Диверсифицирането на доларовите резерви в "официалния сектор" е основна причина централните банки да се превърнат в нетни купувачи, твърдят от World Gold Council

16:36 | 15.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Централните банки са закупили повече злато през първата половина на 2011 г., отколкото за цялата 2010 г., като дългоочакваният обрат на продажбите в т. нар. „официален сектор“ набира скорост, съобщиха от World Gold Council, цитирани от Ройтерс.

Не се посочват конкретни цифри, но фактът не е изненадващ, след като „официалният сектор“ се превърна в нетен купувач за милиарди през миналата година за първи път от две десетилетия с идеята за диверсифициране на доларовите си резерви – тенденция, която подпомогна продължителното покачване на цените на ценния метал.

„Това не бе внезапна промяна. Това бе тенденция, която набира скорост, след като в Европа започнаха да продават по-малко, а развиващите се пазари и развиващите се страни започнаха да купуват повече“, заяви Хун Карлос Артигас, мениджър на инвестиционните проучвания в World Gold Council, преди публикуването на тримесечния справочник за инвестициите в злато на организацията.

Мексиканската централна банка е увеличила най-много златните си резерви, купувайки злато за над 4 млрд. долара през май.

Общо централните банки са изкупили 73 тона злато през 2010 г. според компанията за проучвания на пазара на метали GFMS, която през тази година все още не е публикувала своите данни. Нетните продажби в официалния сектор са 34 тона през 2009 г. и 235 тона през 2008 г.

Подновеният интерес на централните банки към златото подсили движението му нагоре през последните няколко години, докато продължителната икономическа несигурност и пазарното влияние на политиците увеличиха привлекателността на ценния метал като алтернативна инвестиция.

Централните банки се превърнаха в нетен купувач за първи път през второто тримесечие на 2010 г. На годишна основа покупките на официалния сектор надхвърлиха продажбите през 2010 г.

„По начина, по който инвеститорите се опитват да диверсифицират своите портфейли и да управляват ефикасно риска, златото стана един от изборите на централните банкери, особено в развиващите икономики, да постигнат този баланс“, каза Артигас.

През второто тримесечие средната волатилност на златото бе 13,4%, което е под средното ниво за последните 20 години от 15,8%, се посочва в съобщението на  World Gold Council.

Според Артигас положителната тенденция в покупките на официалния сектор вероятно ще продължи в близко бъдеще.

„Смятаме, че като цяло нетните покупки на централните банки са резултат от структурната промяна в управлението на резервните активи“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още