IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едни и същи фактори вдигат цената на златото и понижават тази на други суровини

Нов доклад сочи, че инвеститорите трябва да влагат 5% от портфейлите си в злато, за да неутрализират едновременно рисковете от инфлация и дефлация

22:24 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Едни и същи фактори вдигат цената на златото и понижават тази на други суровини

Доларът се повишава, а с него и златото. Какво се случва, пита се Шарън Епърсън, финансов сътрудник на CNBC?

Американската валута и ценния метал обикновено се движат в противоположна посока, но не и днес, което подчертава сериозността на кризата с държавните дългове и опасенията относно стойността на останалите глобални валути, посочва тя.

Повишението при златото от последните пет дни доведе цената му до 1 555 долара за унция – само на 1% от историческия му рекорд от 1 577 долара, поставен на 2 май. Цената на метала в евро (над 1 100 за унция) е рекордна, скачайки с 9% само за шест сесии.

Поскъпването на златото във валути, различни от долара, отразява дълговите тревоги по целия свят. Инвеститорите хеджират тези рискове чрез инвестиции в злато, казва Епърсън.

Според анализатори златото ще продължи да поскъпва, след като институционални инвеститори като фондации и пенсионни фондове остават с недостатъчно вложения в ценния метал.

”Средният инвеститор в злато не очаква спад на еврото. Той просто е подвластен на негативните икономически новини като цяло”, коментира Джордж Гироу, вицепрезидент и анализатор на ценни метали в RBC Capital Markets.

В същото време притесненията, предизвикани от дълговата криза в еврозоната, ниската заетост и дебатът за увеличението на дълговия таван в САЩ, заедно със силния долар, подтискат цените на други суровини като петрола, медта, платината и паладия.

На златото се гледа като на сигурно убежище поради същите фактори, които влияят негативно на цените на другите суровини, казва анализаторът на ценни метали в NSBC Джим Стийл.

Златото се явява хедж както срещу инфлация, така и срещу дефлация. Нов доклад на Oxford Economics и Световния съвет по златото посочва, че инвеститорите трябва да влагат 5% от портфейлите си в злато, за да неутрализират едновременно рисковете от инфлация и дефлация.

Анализът отразява прост модел, включващ злато, кеш, акции, облигации и търговски площи. В доклада се изтъква, че делът на златото се повишава при висока инфлация, а за инвеститори с по-малък толеранс към риск – и при по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още