IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Доларът губи господството си като валута за резерв

През следващите 25 години доларът ще бъде заменен от портфолио от валути, прогнозират централни банкери

11:48 | 28.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
FT: Доларът губи господството си като валута за резерв

През следващите 25 години щатският долар ще изгуби статута си на световна валута за резерв, е заключението на проучване, проведено сред управители на валутни резерви, които общо контролират активи за 8 трлн. долара, съобщава Financial Times.

Повече от половината от управителите, които са били интервюирани от UBS, прогнозират, че през следващите 25 години доларът ще бъде заменен от портфолио от валути.

Това е първият път, когато управителите на резерви предричат, че доларът ще изгуби доминиращата си позиция. При предишни подобни проучвания банкерите са били на мнение, че доларът ще запази статута си на основна валута за резерв.

Проучването на UBS е проведено сред повече от 80 управители на валутни резерви, държавни инвестиционни фондове и международни институции с активи за повече от 8 трлн. долара.

Резултатите от изследването са последният сигнал за разочарованието от долара като валута за резерв поради опасения около неспособността на администрацията във Вашингтон да овладее разходите си, както и вследствие от програмата за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед).

„Точно сега са налице сериозни опасения за финансовата траектория, на която се намира САЩ“, казва Лари Хатуей, главен икономист на UBS.

През тази година щатската валута се е понижила с 5% и се търгува около рекордно ниски нива спрямо кошница от основни световни валути.

Страните с големи валутни резерви и по-специално Китай се опитват да диверсифицират портфейлите на централните си банки от долара. През първите 4 месеца на годината три четвърти от новите 200 млрд. долара, с които Китай е попълнил валутните си резерви са били в недоларови активи, се казва в изследване на Standard Chartered.

Прогнозата за мултиполярен валутен свят, слагащ край на господството на долара, съвпада и с идеите на някои ключови институции.

Миналата година Робърт Зелик, президент на Световната банка, предложи нова валутна система, включваща основните глобални валути – долар, евро, йена, британска лира и китайски юан.

В системата трябва да се използва и злато, допълва Зелик. Резултатите от изследването на UBS разкриват и растящото значение на златото. 6% от мениджърите са заявили, че през следващото десетилетие най-голямата промяна във валутните резерви, които управляват, ще бъде увеличаването на процента на златото. За разлика от предишни проучвания, тази година никой от управителите не смята да продава злато през следващите 10 години.

От началото на годината централните банки са придобили около 151 тона злато, като най-голямо количество е било закупено от Русия и Мексико. Двете страни са на път да извършат най-мащабните придобивания на злато от 1971 г., когато колабира системата от Бретън Уудс, обвързваща цената на долара с златото.

Управителите на валутни резерви прогнозират, че златото ще бъде най-добре представящият се актив през следващата година поради вероятността от държавни фалити – опасност, в която те виждат най-значителни рискове за глобалната икономика.

През последната година златото е поскъпнало с 19,5% до около 1500 долара за тройунция поради нарастващите опасения за дълговата криза в еврозоната и бюджетния дефицит в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Mupo
преди 12 години
това че е в най - лошото си състояние по никакъв начин не му пречи да стане за нула време 2 пъти по зле от сега .. или пък 4 пъти по зле, или пък 8 ... или пък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
gundi
преди 12 години
Прогнозата е трудна работа, особено , когато е свързано с пари. Има една пословица-" И големият гьол пресъхва, но като завали дъжд пак най- много вода събира". Който обича риска, да рискува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
Никога не казвай никога.........всичко тече , всичко се променя......цели империи са рухвали отивали в небитието........та една хартия с умрели пезиденти ще устиска на предизвикателствата на времето.....!!!!?????....щатите са фалирала държава приятелю.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
interest-free
преди 12 години
Е, няма да е след 25 години, но до 5-10 като нищо ще се случи, още повече, кой е луд да обявява, че е дошъл краят на $? Напротив, тъкмо когато най-лошите дни са вече отминали за $, уж, точно тогава като изневиделица ще се случи, и всички ще останат много изненадани и с много ненужни американски хартйки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
varna
преди 12 години
Щом сега, когато е в най-лошото си състояние доларът, не може да бъде изместен от никоя друга валута за резерв, значи никога няма да бъде изместен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още