IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Хегемонията на долара е към своя край

Еврото изглежда най-реален съперник на щатския долар, но с уговорката, че Европа успее да преодолее дълговата криза

10:36 | 18.05.11 г. 16
Автор - снимка
Създател
Световната банка: Хегемонията на долара е към своя край

Световната банка (СБ) очаква щатският долар да изгуби хегемонията си в глобалната икономика до 2025 г., когато еврото и китайският юан ще се утвърдят като равностойни резервни валути в една нова „мултивалутна“ монетарна система, пише Financial Times.

Промяната ще бъде подпомогната от нарастващата мощ на развиващите се икономики, като след 14 години 6 страни – Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Русия и Южна Корея, ще формират над 50% от глобалния растеж.

Според доклада на СБ до 2025 г. развиващите се икономики ще нарастват средно с 4,7% на година - доста по-бърз темп на растеж от този в развитите икономики, които за същия период се очаква да нарастват с 2,3%. 

„Балансът на глобалния растеж и инвестициите ще се измества към развиващите се икономики“, казва Мансур Дайлами, автор на доклада.

Последствията ще са широкоспектърни. Това изместване на икономическа мощ ще доведе до голямо нарастване на инвестиционните потоци към страните, определящи темпото на глобален растеж.

То ще доведе и до чувствително увеличаване на трансграничните сливания и придобивания и ще промени корпоративния пейзаж, където „няма повече да може да различите доминиращата позиция на сега утвърдените мултинационални корпорации“.

В допълнение, постепенно ще се утвърди нова международна валутна система, при която доминиращата позиция на долара като основна световна валута за резерв ще бъде изгубена.

„Сегашната хегемония на щатския долар ще приключи някъде преди 2025 г. и ще бъде заменена от валутна система, в която както доларът, така и еврото и юанът ще служат като пълноценни, международни валути за резерв“, се посочва в доклада, който е базиран на “най-вероятния“ от три сценария за развитието на валутните пазари през следващите 15 години.

Докладът идентифицира еврото, като „най-реален“ съперник на щатския долар, с една уговорка: „Еврото ще става все по-значимо, стига еврозоната успешно да преодолее дълговата криза, която за момента е обхванала няколко страни от валутния съюз и да избегне  „моралната опасност“ около предоставянето на спасителна помощ за въпросните страни“, се казва в доклада.

Относно Китай, СБ отбелязва, че властите в Пекин вече са започнали да „интернационализират“ юана, като развиват офшорни пазари в юани и насърчават употребата на китайската валута при международни сделки.

„По-голяма роля за юана може да помогне за решаването на проблема с дисбаланса между огромната икономическа мощ на Китай на световната икономическа сцена и тежката зависимост на страната от чуждестранните валути“, посочва СБ.

Сценарият, представен от банката означава, че финансовите институции ще трябва „бързо да се адаптират“, казва Джъстин Лин, главен икономист на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Всико това е така, но това са трудности и грешки на растежа. ЕС се учи как да живее и работи заедно. В този смисъл, ЕС е един пример какво може и ще се случи с целия свят. Защото няма съмнение, че един ден, целия свят ще бъде това, което днес е ЕС. В този смисъл, не само че ЕС няма да се разпадне, но ще продължи да се разширява. Но вече по нов начин и без да допуска детски грешки като тези с Гърция и Ирландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Браво! Отдавна не бях чел толкова кратък и точен коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Световната икономика е претърпяла доста финансови и икономически кризи, в Азия, Америка и Европа. Въпреки това долара е оцелял и е парична единица използвана в целия свят. Евро се ползва само в Европа, а доверието към паричната единица е доста колебливо. Напрактика не е ясно, колко дълго ще съществува еврозоната и целия измислен ЕС. Моето мнение е, че ЕС в дългосрочен план клони не към обединение и заздравяване, а към разпад. В момента има център и периферия. Центъра получава пари, а периферията някакъв процент, който предстои да бъде изравнен в бъдеще. От тази ситуация центъра има полза, защото е конкурентен и ползва пазара на периферията. В момента, когата периферията почне да получава същите пари като центъра, тогава центъра ще загуби конкурентоспособността си и пазарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Ти би ли си обърнал парите в Евро ако знаеш че Германия може да излезе от еврозоната и да върне марката?Представяш ли си къде ще отиде Еврото ако Меркел в пристъп на предизборен популизъм само бегло спомене че не изключва излизане от еврозоната като крайна мярка?Ами Саркози ако направи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 12 години
Именно националните интереси могат да се окажат спирачка пред безумито. А разногласията да спасят еврото. Американците ще скочат с пълно съгласие и дружно в ямата , дори ще форсират двигателите преди това за да се направят на герои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
И аз да се обадя.. не виждам как Еврото ще стане доминираща валута. Не заради дълговата криза а заради това че евросъюзът е доста странно формирование, в което всички си играят на съюз ама щом видят дебелия край се сещат че са отделни държави. Момента в който Гърция и Португалия закъсаха, веднага се чуха слухове за излизане от еврозоната та даже и за излизане от ЕУ ( Меркел се обади че това не било възможно без никой да я е питал - разбирай абе не е възможно ама току виж сме ги изритали). Финландците и англичаните се сетиха че не им се дават пари на Португалия, франсетата биха тръба че не им се помага на Италия с арабите и ще затворят границата, а датчаните без много да тръбят директно я затвориха. ЕГАТИ СЪЮЗА! Не виждам как валутата на подобно образувание ще предизвиква доверие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
браво бате пешо......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Тази прогоноза е базирана на доста дълга топка, което в действителност едва ле ще се случи.По-всичко изглежда , че развитието ще е доста по -бързо , както за сАЩ , така и за ЕС, особено ако започнат още една две локални войнички, катастрофата няма да е чакаме дълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Бате Пешо, твоя коментар най-велик (y) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Тази прогноза да я намачкат хубаво за да омекне и да си изтрият......с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още