IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Поевтиняването на суровините е измамно

Независимо дали световната икономиката ще се подобри или не, суровините са подходящата инвестиция за забогатяване, смята специалистът

10:38 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Поевтиняването на суровините е измамно

Скорошният спад в цените на суровините е изкуствен, след като се дължи в голяма степен на фалита на брокерската фирма MF Global и има много малко общо с фундаментални фактори, смята известният инвеститор Джим Роджърс.

„Банкрутът на MF Global, която бе огромна компания за търговия с борсови суровини, доведе до ликвидиране на позиции. Хората трябва да продават, независимо дали им харесва или не. Настоящите продажби са изкуствени“, споделя той пред CNBC.

Индексът CRB Jefferies, който се използва като широк показател за движението в цените на суровините, е изгубил 4 на сто от стойността си за последните четири седмици. Най-силно са били засегнати селскостопанските суровини, като цената на ориза се е смъкнала с над 14 на сто, докато пшеницата е поевтиняла с 9% за периода.

Според Роджърс отстъплението на индекса не е изненадващо.

„Това се случи и преди – през 2008 година, когато банкрутираха Lehman и AIG, те имаха огромни позиции в суровини и трябваше да продават“, обяснява специалиста, връщайки лентата към последните месеци на 2008 година. Тогава индексът CRB падна наполовина в доста кратък срок.

След разпродажбите последва силен ръст, който между март 2009 и май 2011 година възлиза на близо 60 на сто. Безпокойството и опасенията за глобалната икономика обаче отново натиснаха цените на суровините.

Като цяло Джим Роджърс остава позитивно настроен за пазара на суровини. Той е убеден, че инвеститорите ще спечелят, залагайки на него, независимо от това дали икономиката се подобри или не.

Роджърс обяснява, че има дълги позиции в суровини и че се чувства добре защитен с тях. Ако икономиката започне да се оправя, то със сигурност ще има дефицит на суровини и цените им ще се повишат. При положение, че икономическата ситуация се влоши, то държавите ще трябва да печатат пари и съответно котировките ще се „напомпат“, смята той.

„Исторически погледнато, когато нещата се объркат се печатат пари, а когато се печатат пари трябва да притежавате сребро, ориз – реални активи“, препоръчва Роджърс.

На този етап Роджърс признава, че очаква цената на златото да падне още, за да отвори позиции. „Златото може да отстъпи още, а аз със сигурност ще купя още ако това стане“, обяснява специалистът.

В момента не е време да се купуват акции и би трябвало този клас активи да се „скъсяват“. „Ситуацията е като през 70-те години – тогава акциите не помръднаха, а суровините поскъпнаха рязко“, завършва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още