fallback

Скъпият петрол може пак да потопи света в рецесия

Разходите на водещите икономики за внос на петрол ще скочат до 1,5 трлн. долара тази година, изчисляват от МАЕ

10:00 | 24.03.12 г. 17

Разходите на водещите икономики за внос на петрол ще скочат до 1,5 трлн. долара тази година, ако цените на нефта останат на сегашните си нива, съобщи FT.

Сумата е достатъчно голяма, за да потопи отново света в рецесия, предупреди Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Главният икономист на агенцията Фатих Бирол каза, че особено уязвим от сегашните цени на петрола е Европейският съюз (ЕС). По думите му скъпото черно злато дори измества дълговата криза и се превръща в основен проблем за Еврообщността.

Цените на суровия петрол са се повишили с 15 на сто тази година на фона на ескалиращите спорове на Запада с  Иран, което възроди опасенията, че и без това крехкото икономическо възстановяване е в опасност.

Въпросът с цените на нефта дори се очертава като една от основните заплахи за преизбирането на американския президент Барак Обама, посочва изданието.

МАЕ изчислява, че ЕС тази година ще похарчи рекордните 520 млрд. долара за нетния внос на нефт. За сравнение миналата година разходите на Евросъюза са били 472 млрд. долара. Това представлява 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на блока, като се има предвид, че между 2000 и 2010 г. разходите за внос на петрол са били средно 1,7 на сто от БВП.

Изчисленията на организацията показват още, че европейските домакинства ще похарчат близо 11 на сто от доходите си за отопление, осветление, готвене и личен транспорт през тази година, в сравнение с 9 на сто през миналата година.

В САЩ се очаква разходите за внос на черно злато да се повишат до 426 млрд. долара от 380 млрд. долара през миналата година, показват още данните на МАЕ. За Китай скокът ще бъде от 215 млрд. долара през 2011 г. до 251 млрд. долара през 2012 г., а за Япония – от 178 млрд. долара до 198 млрд. долара, основно заради затварянето на голяма част от ядрените реактори в Страната на изгряващото слънце.

Бирол посочва, че всяка рецесия в индустриално развитите държави след Втората Световна война е била предшествана от скок в цените на петрола.

Скъпият петрол обаче е от полза за производителите, които тази година ще се радват на изключителни постъпления.

Изчисленията на агенцията показват, че държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще си докарат рекордните 1,2 трлн. долара през настоящата година. Русия също ще е сред облагодетелстваните, макар и да не се посочва какви ще са конкретните приходи и печалби на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 09.09.22 г.
fallback