IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос и Полсън купуват злато

През второто тримесечие ценният метал поевтиня с 4% - най-значимата тримесечна загуба от септември 2008 г. насам

14:53 | 15.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос и Полсън купуват злато

Милиардерите инвеститори Джордж Сорос и Джон Полсън са увеличили инвестициите си в най-големия златен борсово търгуван фонд, след като благородният метал приключи второто тримесечие с рекорден за последните 4 години спад, съобщава Bloomberg.

Към 30 юни Soros Fund Management е удвоил своите инвестиции в SPDR Gold Trust до 884,4 хил. акции спрямо първото тримесечие, разкриват данни на Щатската комисия за търговия с ценни книжа (SEC).

За същия период Paulson & Co. е разширил позициите си в SPDR Gold Trust с 26% до 21,8 млн. акции.

През второто тримесечие златото поевтиня с 4% - най-значимата тримесечна загуба от 30 септември 2008 г.

Цената на благородния метал се понижи, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке разочароваха пазарите като се въздържаха от допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, което пък се отрази негативно на прогнозата за глобалния растеж и търсенето на злато като застраховка срещу евентуален ръст на инфлацията. От края на юни цената на златото остава на сравнително постоянни нива.

„Всичко се свежда до вливането на ликвидност. Хората обръщат особено внимание на Фед, тъй като очакват, че цените ще се повишат, ако централната банка обяви, че отново ще изкупува облигации", казва Уолтър Хелвинг, който управлява активи за 17 млрд. долара за BB&T Wealth Management.

„Хората са склонни да пазят златото си, докато Фед не вземе решение“, допълва той.

От декември 2008 г. до юни 2011 г. златото поскъпна със 70%, след като Фед понижи цената на кредитирането до рекордно ниски нива и изкупи щатски дълг за 2,3 трлн. долара в два кръга вливане на ликвидност.

Полсън, който е на 56 г. и стана милиардер през 2007 г., след като заложи срещу ипотечния пазар в САЩ, е изгубил 23% от своя Gold Fund през първата половина на годината.

Златото се раздели се печалбите си от началото на годината през май, след като инвеститорите се ориентираха към облигациите и долара на фона на забавящия се икономически растеж. През изминалото тримесечие щатската валута спечели 3,3% спрямо кошница от основни валути.

Хедж фондовете са понижили дългите си нетните позиции в злато с 66% от рекордните нива, достигнати през август 2011 г.

И все пак златото се радваше на растеж 11 поредни години, през които цената му се увеличи над 7 пъти. От началото на годината благородния метал е поскъпнал с 2,4%.

Централните банки и Международният валутен фонд (МВФ) са най-големите собственици на злато и към края на миналата година са притежавали около 29,5 хил. тона – 17% от цялото количество, което някога е било добивано, разкриват данни на World Gold Council.

През последните 2 години централните банки са били нетни купувачи на злато, разкриват още данните на WGC. Според прогнози на организацията придобитото през тази година злато вероятно ще надхвърли закупените през 2011 г. 456 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Определение за балон - Всеки финансов актив ,стока , валута , закупен със спекулативна цел ,най -често близкосрочна ,и е с растяща цена ,като закупуването е извършено с кредит ,ипотека ,дълг .Характерно е масовото медийно отразяване , дискусии и полемики се водят повсеместно - бар,кръчма ,кухня,офис .Да се прави разлика с подценен актив ,растеж на цена поради покачване на търсене ,нестабилност в икономическата ситуация .Някой да е заложил апартамента си и да си е купил злато ? Да се сравни със ситуацията при жилищата - имотния балон ,храните - повишено търсене и лоша реколта , фотоволтаиците - в началото с добра печалба ,но политически обезглавени данъчно и конюнктурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 5
stoiloff
преди 11 години
Златото поредния балон! Купуват го през едно име и го препродават през друго име вдигайки цената. Играчи какво да ги правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още