IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК сви добива на петрол до 14-месечно дъно

Картелът очаква през 2013 г. свитото му производство да бъде компенсирано от други производители

16:56 | 16.01.13 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ОПЕК сви добива на петрол до най-ниското ниво от 14 месеца на фона на бюджетния скандал в САЩ, несигурния ефект от мерките за стимулиране на икономиката в Япония и проблемите в Европа, която все още не успява да се завърне към растеж, съобщава Bloomberg.

През декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е понижила добива на петрол с 465 хил. барела до 30,4 млн. барела на ден – най-ниското ниво от октомври 2011 г.

Най-сериозен спад на производството се наблюдава в Саудитска Арабия, се посочва в публикуван днес доклад на организацията.

Общото производство все пак е с 800 хил. барела повече, отколкото прогнозираните от ОПЕК през 2013 г. средно по 29,6 млн. барела на ден. ОПЕК потвърди очакванията си за глобалното търсене на петрол през настоящата година.

„Фискалната несигурност все още е налице“, се посочва в доклада на организацията. „САЩ не са единствената страна, която е изправена пред фискални предизвикателства“, тъй като ефектът от монетарните стимули в Япония все още не е гарантиран, а „съществува и известна несигурност за това, какво ще се случи през следващите месеци в Европа“.

Фючърсите за сорта Брент се търгуват около 110 долара за барел в Лондон, след като през миналата година поскъпнаха с 3,5% поради заплахата за доставките от Близкия изток, която беше балансирана от рисковете за потреблението в Европа и скандала около бюджета в САЩ.

Свиването на добива в страните от ОПЕК през изминалия месец е най-рязкото от март 2011 г., когато либийският износ беше засегнат от въстанието срещу Муамар Кадафи.

Общият износ на петрол на ОПЕК обаче остава с 400 хил. барела в повече от заложената при последната среща на организацията през декември цел за 30 млн. барела на ден.

За периода Саудитска Арабия, най-големият в света износител на петрол, понижи добива си с 420,8 хил. барела до 9,2 млн. барела на ден. Вторият най-значим спад в производството през декември беше отчетен в Ирак, където добивът се сви с 196,3 хил. барела до 3 млн. барела на ден. Производството се сви и в Иран до 2,7 млн. барела на ден, като през декември ислямската република е добивала средно с 20,4 хил. барела на ден по-малко.

„Саудитска Арабия чувствително понижи добива си на петрол през декември“, посочва Карстен Фрич, анализатор на Commerzbank AG във Франкфурт.

В доклада ОПЕК повишава прогнозата си за доставките на петрол от страни извън организацията със същото количество, с което понижава очакванията за собствения си добив.

През тази година страни производителки, които не са членки на ОПЕК, като САЩ, Канада и Бразилия, ще увеличат производството си с 900 хил. барела до 53,9 млн. барела на ден, се посочва в доклада. Това е с около 85 хил. барела на ден в повече, отколкото прогнозираше организацията миналия месец.

През тази година глобалното търсене на петрол ще се увеличи със 760 хил. барела, или с 0,9%, до 89,6 млн. барела на ден, се посочва още в прогнозата на организацията.

Членове на ОПЕК са Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Венецуела. Следващата среща на организацията е насрочена за май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още