IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какаото и царевицата са сред най-атрактивните суровини в момента

Събитията в Близкия Изток могат да доведат до поскъпване на петрола с 6-7 долара за барел, коментира основателят на Global Commodities Грег Смит

16:26 | 07.05.13 г.
Какаото и царевицата са сред най-атрактивните суровини в момента

Царевицата и какаото са едни от най-атрактивните суровини на стоковите пазари в момента. Това споделя пред Bloomberg основателят на Global Commodities Грег Смит, предава Bulgaria On Air.

"По отношение на златото смятам, че инфлацията започва да оказва своето влияние. Виждате, че дори и хората на улицата започват да купуват златни монети. Инфлацията всъщност е по-висока от официалните данни в повечето страни“, коментира Грег Смит

Той споделя още, че събитията в Близкия Изток ще повишат рисковата премия в цената на златото и петрола.

„С оглед на това, което става в Близкия Изток, виждаме все повече въоръжени части да влизат в Сирия от Иран, подкрепяни от Хизбула. Има вероятност те да преминат и в Йордания.  Винаги, когато има такова движение в региона, е нормално да се създаде напрежение. Това създава рискова премия на петролния пазар“, посочва Смит.

Според него съвсем няма да е изненадващо да видим повишение на цената с 6-7 долара - било заради намеса на Съединените щати, или пък заради ескалация на конфликта между Иран и Израел.

„Тази рискова премия отново ще се появи. Може би все още не е толкова голяма, но аз съм позитивно настроен за този пазар", допълва той.

Смит посочва, че в момента има две основни суровини, на които може да се заложи – царевица и пшеница. Друга интересна суровина е какаото, като и при трите се наблюдава свиване на предлагането.

„Царевицата е перспективна, следвана от пшеницата. А за по-спекулативна търговия, с по-висока волатилност - какаото си струва един поглед. Всичко това е съобразено със сезонните фактори“, обяснява Смит.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още