IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс взе под прицел количествените улеснения на Фед

Инвеститорът припомни няколкомесечните си предупреждения, че цената на златото ще преустанови 12-годишния си възход

21:06 | 31.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Легендарният инвеститор не пропусна да упрекне председателят на Фед Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Легендарният инвеститор не пропусна да упрекне председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Популярният американски инвеститор и анализатор Джим Роджърс атакува остро текущата политика на Федералния резерв в интервю за GoldMoney, отбелязвайки че председателят на централната банка на САЩ Бен Бернанке "няма да иска да е наоколо, когато резултатите от количествените улеснения се проявят най-силно".
"Планът на Бернанке за излизане от кризата е свързан с напускането му на поста. Той няма да иска да е наоколо, когато резултатите от количествените улеснения се проявят най-силно", отбелязва Роджърс.
"Не знам дали има някакъв план за излизане от ситуацията. Ако и когато и Фед да преустанови сегашната си политиката, това ще предизвика много последствия на пазара – със сигурност сътресения и вълнения, а може би дори и хаос. Единственият изходен план, за който Бернанке говори, е възможността да остави проблема да узрее. Това звучи чудесно, но не е много практично", заявява инвеститорът.
Роджърс казва, че печатането на пари от Фед и централните банки на Япония (BoJ) и Англия (BoA) ще продължи да функционира, докато балонът не се спука и не се започне с дефлацията, въпреки че по думите му една подобна перспектива все още е доста далечна.
Инвеститорът припомни също няколкомесечните си предупреждения, че цената на златото ще преустанови 12-годишния си възход, попадайки в "мечи" пазар. За негово съжаление той не е продал активите си, но определено изразява задоволството си, че "ненормалният възход" на благородния метал е приключил, коментирайки че дори е "прекалено закъснял".
Златото с доставка през август изгуби около 4% от стойността си през месец май, като целият спад от началото на годината е в рамките на около 16%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Много е рано... направо ще ги обединят, но ще стане почти "естествено" и "по желание", след привнесена необходимост от престоящите катаклизми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 10 години
Фиксирането на еврото към щатския долар ще го направи пазара а не изкуствено -скоро Колкото до чичо Джими тои губи пари и търси начин да се измъкне Нормално е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още