IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Фед не трябва да свива стимулите, тъй като ръстът още не е обичайният

Те може да са допринесли за ценови балони при активите, но и до отслабване на долара, което подпомага износа на САЩ, изтъква нобеловият лауреат

13:49 | 27.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Джоузеф Стиглиц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Проф. Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс

Нобеловият лауреат проф. Джоузеф Стиглиц заяви, че би било преждевременно Федералният резерв на САЩ да свие монетарните си стимули, дори доказателствата, че те подкрепят най-голямата икономика в света, да са малко, съобщи Bloomberg.

“Това е единственият стимул“, твърди професорът в Колумбийския университет. „Очевидно икономиката не се е върнала към обичайното си състояние, а да възприемем това като новото нормално би било грешка“, добави той.

Американските борси поеха надолу, а държавните облигации приключиха за четвърта поредна седмица с понижения, което е най-продължителната подобна серия от август миналата година, след като председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че централната банка може да забави темпото на изкупуване на активи, ако бъдат забелязани признаци на устойчив растеж.

Поръчките за стоки за дълготрайна употреба обаче нараснаха повече от очакваното през април, давайки знак, че икономиката ще поеме нагоре през втората половина на годината.

Американската икономика „все още е в етапа на възстановяване, така че запазването на импулса на ръст остава основен проблем“ дори след силния растеж през последните няколко месеца, заяви на своя ред Джу Мин, заместник на генералния директор на Международния валутен фонд.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че разширяването на икономиката на САЩ може да се забави до 2% през настоящата година от 2,2% през 2012 г., преди да се ускори до 2,7% през 2014 г.

През миналата седмица президентът на подразделението на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли посочи, че до 3 или 4 месеца членовете на Комисията за свободния пазар към централната банка на САЩ ще бъдат наясно дали икономиката е достатъчно силна, за да издържи на съкращенията във федералния бюджет, влезли в сила от 1 март, и да позволи на финансовата институция да започне да намалява рекордните ежемесечни стимули.

Това, което прави труден спора за стимулите на Фед, е, че „доказателството, че той осигурява големи стимули за икономика, е доста слабо“, изтъква Стиглиц. „Той може да е допринесъл за ценови балони при активите, може да е допринесъл малко по-малко и за по-слабия долар, който на практика подпомага износа на САЩ“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Биенето на адреналин на някой умиращ не мое да го оздрави. Болния е тотално и безнадеждно болен.Малко справка: http://muncho.log.bg/article.php?article_id=148365
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още