IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на Фед е голямата заплаха за пазара на ДЦК в САЩ

Диверсификацията на огромните валутни резерви на Китай няма да има толкова голям ефект върху пазара, смятат анализатори

14:47 | 26.05.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оттеглянето на Фед е голямата заплаха за пазара на ДЦК в САЩ

Информациите, че Китай може да ускори диверсификацията на огромните си валутни резерви, не е голяма новина за американските ДЦК, които вече са под напрежение заради евентуалното смекчаване на програмата за изкупуване на облигации на Фед, пише CNBC.

Службата, която управлява валутните резерви на Китай е създала поделение в Ню Йорк, което да инвестира в непублични дружества, недвижимости и други активи, като диверсификация встрани от щатските ДЦК, съобщи Wall Streer Journal, цитирайки запознати.

Китай притежава най-големите валутни резерви в света на стойност над 3 трлн. долара. Страната е и най-големият държател на американски дълг. Не е изненада, че в последните години слуховете, че Китай може да продаде част от този дълг изнервяха пазарите.

"Това е още по-вероятно сега, но пък от друга страна част от вливането на ликвидност от страна на Японската централна банка ще се насочи към американските ДЦК“, коментира Ричард Джеръм, главен икономист в Bank of Singapore.

Сигналите, че Фед може да съкрати програмата си за изкупуване на облигации повиши доходността по книжата, като 10-годишните облигации се търгуват при доходност от 1,97%, близо до 2-месечния връх миналата седмица от 1,985%.

„Може би китайците се опасяват, че доходността ще се повишава през идните една-две години и искат да се изтеглят за известно време“, казва Джеръм.

„Общият поглед показва, че изтеглянето на Фед от свръх експанзионистичната му монетарна политика е далеч по-голям проблем за щатските ДЦК от каквато и да било диверсификация на валутните резерви на Китай“, смята Аксел Мърк, главен инвестиционен директор на Merk Investments.

„Не е необходимо китайците да изсипват ДЦК, за да има проблем на облигационния пазар, просто е достатъчно да се върне обичайната му волатилност.“

„В момента облигационният пазар е едно злокобно място. Икономическият растеж може да върне историческата волатилност на пазара, което може да изтласка краткосрочните играчи извън пазара.“

Понастоящем Фед купува по 85 млрд. долара ДЦК и ипотечни облигации на месец, което държи лихвите ниски и подпомага възстановяването на икономиката.

„На практика моментът и размерът на намаляване на програмата за вливане на ликвидност на Фед е доминиращият фактор за щатските ДЦК и не мисля, че китайската диверсификация на резервите би имала голям ефект“, смята Джеръм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
"Оттеглянето на Фед..."??? - к'во оттегляне бе? - ако Фед се оттегли цялата им пирамида наречена финансова система ще иде по дяволите заедно с елита, който я крепи със зъби и нокти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
То всяко нещо си има и друг край по-известен като край на краищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 15
trendline
преди 10 години
Китай ще изкупи дръжки. В един момент ще се разбере че е просто един картонен лъв.Китай ще купува още много години облигации, защото в противен случай САЩ ще си затворят пазара за китайски стоки и става стой та гледай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
lozkhris
преди 10 години
Няма да стане.Далеч преди да дойде този момент Китай ще се е превърнал в поредната Япония.Няма как да преметнеш евреите на Уол Стрийт - те са намерили начин да к.атят целия СвятЗа съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още