IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке похвали ползите от политиката на Фед без намек за затяганeто ѝ

Централната банка е готова за ускоряване или за забавяне на темпото на изкупуване на активи в зависимост от ситуацията, подчерта нейният председател

18:32 | 22.05.13 г. 1
Бернанке похвали ползите от политиката на Фед без намек за затяганeто ѝ

Монетарните стимули на американския Федерален резерв помагат на икономиката на страната да се възстанови, а централната банка трябва да види още признаци за икономическа мощ, преди да отнеме от педала на газта, заяви председателят на финансовата институция Бен Бернанке в показания пред общата Икономическа комисия на двете камари в Конгреса на САЩ, цитиран от Ройтерс.

В изявление, в което липсваше какъвто и да било намек, че Фед може да свие ежемесечната си програма на стойност 85 млрд. долара за изкупуване на облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, Бернанке изтъкна високата цена на безработицата и инфлацията, оставаща под целта на централната банка.

„Монетарната политика осигурява значителни ползи“, посочи той, позовавайки се на силните потребителски разходи за автомобили и недвижими имоти, както и увеличаването на благосъстоянието на домакинствата. „Монетарната политика помага също да бъде смекчен зараждащият се дефлационен натиск и поддържат инфлацията да не падне още под дългосрочната цел от 2%“, добави председателят на Фед.

По думите му една от причините за ниската инфлация е спадът в цените на енергоносителите. Има обаче и признаци за по-мащабно базирана ниска инфлация, която обаче не преминава в дефлация, подчерта той.

Бернанке повтори, че Фед е готов както за ускоряване, така и за забавяне на темпото на изкупуване на облигации в зависимост от икономическата ситуация, както бе обявено след последното заседание на Комисията за свободния пазар, проведено на 1 и 2 май.

Той изтъкна, че икономиката на САЩ се разширява със скромно темпо, а безработицата е паднала до 4-годишно дъно от 7,5%, но остава над нивата, характерни за силна икономика. Освен това по-високите данъци и сериозното орязване на федералните разходи през настоящата финансова година, приключваща в края на септември, се очаква да забавят икономическия растеж, добави той.

Ако Фед намали усилията си за запазване на ниски лихви, това би „увеличило значително риска от забавяне или пресичане на икономическото възстановяване“, категоричен бе председателят на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 8
rmarkov
преди 10 години
Да отнеме от *** на газта ли?!Бедният Бернанке не подозира, че педалът, които така усърдно натиска чрез монетарната си политика на т. нар. QE (quantitative easing) всъщност е спирачката. Неправителственият сектор като цяло е нетен спестител, а последиците от QE са, че неправителственият сектор се озовава с повече резерви, носещи почти нулева лихва, вместо със ценни книжа, носещи по-голяма лихва, т.е доходът му намалява, а това не може да се каже, че е разхлабване, а затягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още