IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистично начало на новия месец за златото

Валутният пазар е в очакване на производствените данни от САЩ, Германия, Франция, Италия, както и еврозоната като цяло

12:49 | 03.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Благородният метал стартира шестия месец на година с умерен оптимизъм.<em> Снимката: Ройтерс</em></p>

Благородният метал стартира шестия месец на година с умерен оптимизъм. Снимката: Ройтерс

Цената на златото нарасна в понеделник, което представлява едно положително начало за благородния метал в първия работен ден на новия месец след спада от повече от 5% през май, пише Market Watch.

Фючърсите върху златото с доставка през август покачиха стойността си с 3,50 долара, или 0,3%, до 1396,60 за тройунция.

Цената на благородния метал спадна с 19 долара, или 1,4%, при петъчната търговия в следствие на повишения курс на долара, който бе повлиян позитивно от по-добрите от очакваното данни за производствената активност в Чикагския регион, както и от ръста в доверието от страна на американските потребители, коeто достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам.

По-високата стойност на щатската валута oт своя страна понижи цените на деноминираните в долари стоки, като ги направи по-скъпи за притежателите на други валути.

През първия работен ден на юни валутният пазар е в очакване на производствените данни от САЩ, Германия, Франция, Италия, както и еврозоната като цяло.

Фючърсите върху златото поевтиняха с 5,4% през май, след като печалбите от акции отдръпнаха голяма част от инвеститорите от някои от традиционно безопасните активи като златото. Май 2012 г. се оказа седмият от последните осем месеца, през които стойността на ценния метал отбеляза понижение.

"Златният балон е в състояние на дефлация", заяви в събота икономическият анализатор Нуриел Рубини като по думите му ценният метал за разлика от други активи не предоставя каквато и да доходност, а "е единствено игра с капитала". Експертът очаква цената на златото да се понижи под 1000 долара за тройунция до 2015 г.

При търговията с други ценни метали през първия работен ден на юни медта с доставка през юли покачи стойността си с 3 цента, или 0,8%, до 3,32 долара за паунд. Индустриалният метал е в центъра на вниманието след окончателните данни за производствената активност на Китай, оповестени от HSBC. Индексът спадна до 49,2 пункта спрямо предварителната прогноза от 49,6 пункта.

Фючърсите върху среброто с доставка през юли поскъпнаха с 9 цента, или 0,4%, до 22,33 долара за тройунция. Платината с доставка през юли нарасна с 5,60 долара, или 0,4%, до 1467,40 долара за унция, докато фючърсите върху паладия с доставка през септември поевтиняха с 45 цента, или 0,1%, до 753,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Всичко е положително щом не се срива... очакваме пропадане поне няколко месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още