IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се понижи до двуседмичен минимум

Повишената рейтингова перспектива пред икономиката на САЩ затъмни блясъка на златото, коментира анализатор

15:15 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойността на ценния метал се влияе пряко от монетарните политики на централните банки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стойността на ценния метал се влияе пряко от монетарните политики на централните банки. Снимка: Ройтерс

Ценaтa на златото се понижи до невиждани от над две седмици нива във вторник, след като инвеститорите отстъпиха от по-рисковите активи, което провокира спад на повечето световни фондови пазари, пише MarketWatch.

Фючърсите върху благородния метал с доставка през август поевтиняват със 17,70 долара, или 1,3%, до 1368,50 долара за тройунция – ниво, което не бе достигано от 22-и май според данните на FactSet.

Вчерашната сесия на Нюйоркската борса завърши с повишение на стойността на златото от 3 долара до 1386 долара за тройунция на фона на несигурните сигнали за това кога Федералният резерв ще започне да се отдръпва от програмата си за изкупуване на облигации.

В понеделник рейтинговата агенция S&P преразгледа рейтинговата перспектива пред щатската икономика, повишавайки я от негативна към стабилна. "Това отне от блясъка на златото", каза Рос Норман, главен изпълнителен директор на Sharps Pixley.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в своя реч в Монреал, Канада, че по-добрите условия на американския трудов пазар предполагат, че Фед може да забави темпа си на изкупуване на облигации. Въпреки това той също така допълни, че наличието на ниска инфлация може да провокира Резерва да задържи своята агресивна монетарна политика в продължение на дълъг период от време.

Количествените улеснения на Фед, които са съпътствани и от агресивните монетарни политики от страна и на други големи централни банки, спомагат за покачването на стойността на златото и другите благородни метали чрез насърчаване на страховете в инвеститорите, че националните валути ще претърпят крах.

Централната банка на Япония спомогна за пониженията на някои от основните пазари, след като запази нивото на изкупуване на активи и останалите елементи на монетарната си политика. Липсата на корекция в монетарната политика бе до голяма степен очаквана, като някои участници на пазара се надяваха, че централната банка ще удължи срока на действие на свръхниските си лихви по заемите за банките.

При търговията с други ценни метали фючърсите върху среброто поевтиняват с 36 цента, или 1,7%, до 21,55 долара за тройунция.

Цената на паладия с доставка през септември спада с 5,90 долара, или 0,8%, до 763,50 долара за унция. Платината с доставка през юли губи 16,70 долара от стойността си, търгувайки се за 1506,90 за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още