IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отразява множество фактори

Свиването на монетарните облекчения в крайна сметка увеличава потребителското търсене на ценния метал

09:52 | 04.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото отразява множество фактори

Множество анализатори използват цената на златото като индикатор за това какви бъдещи действия смята да предприеме Федералният резерв на САЩ, като в по-общ план благородният метал има и влияние върху стоковите пазари като цяло, отбелязва в анализ агенция Bloomberg, цитирана от Bulgaria On Air.

Икономическата логика твърди, че свиването на монетарните облекчения води до намаляване на паричното обращение, тоест до засилване на долара. И тъй като златото се търгува в долари, колкото по-силна е валутата, толкова повече се понижава стойността на благородния метал.

Вземайки предвид обаче всички фактори, трябва да бъде отчетено, че влиянието, което понижението на цената на златото оказва върху потребителското търсене, се калкулира в бъдещите ценови движения. Това, което наблюдаваме, на практика е ръст в търсенето на злато на пазара на дребно.

За да се добие представа за количествата, трябва да се отбележи, че премията, с която се търгуват златните кюлчета в Китай с незабавна доставка, се повиши близо четири пъти. При нормални обстоятелства тя е около 7,22 долара за тройунция, докато от април насам тя нарасна до средно ниво от 32 долара.

Физическото търсене на златото подкрепя цените в настоящия момент. Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни в момента се търгуват на ниво около 1412 долара за тройунция. Потребителите на дребно в Китай обаче са склонни да плащат по 1450 долара, за да получат ценния метал веднага и на място.

Друг важен елемент е общата картина на пазара в момента. Очевидно е, че покупките на китайските потребители на дребно няма как да компенсират разпродажбите за милиарди долари, които осъществяват глобалните инвестиционни фондове. Въпреки това обаче, на фона на продължаващото понижение на цените, прогнозите са за засилване на физическото търсене.

Вижте повече във видеоматериала на Bloomberg тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Инвестицията в злато е една от най-добрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
По отношение на "Икономическата логика", може да се каже, че е точно обратното - действията на ФЕД компенсират закъснялото ВЕЧЕ в реалността парично предлагане! Та следователно, става обратното на това което "Икономическата логика" предполага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още