IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отново се потопи под 1400 долара

По-слабата американска валута покачва стойността на петрола и другите деноминирани в долари суровини

12:05 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойността на благородния метал отново се понижава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стойността на благородния метал отново се понижава. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху златото поевтиняват леко в електронната търговия в четвъртък, след като предишната сесията затвори с незначителен ръст на фона на серията ключови предстоящи събития в Европа и САЩ, предава MarketWatch.

Стойността на златото с доставка през август се смъква с 2,10 долара, или 0,2%, до 1396,40 долара за тройунция по време на търговията в Азия, като остава под психологическата граница от 1400 долара, достигната по-рано през седмицата.

Редовната сесия на борсата COMEX в Ню Йорк в сряда бе съпътствана от резки повишения, като фючърсите върху благородния метал с доставка през август поскъпнаха с близо 13 долара след оповестяването на данните за новооткритите работни места в страната.

Завишеното внимание остава на дневен ред и в четвъртък, когато инвеститорите очакват срещата на лидерите на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и доклада за месечните резултати на трудовия пазар в САЩ. 

Повечето експерти са на мнение, че е малко вероятно ЕЦБ да намали днес основния лихвен процент от сегашното исторически ниско ниво, но въпреки това всички са в очакване на изявлението на председателя на централната банкова институция Марио Драги.

"Ако ЕЦБ отхвърли възможността за въвеждане на отрицателен лихвен процент, цената на златото може да падне рязко", заяви Джейсън Потман от Lido Isle Advisors.

При търговията с други ценни метали сребърните фючърси с доставка през юли поевтиняват с 8 цента, или 0,4%, до 22,39 долара за тройунция.

Стойността на платината с доставка през юли се покачва с 4,70 долара, или 0,3%, до 1506,90 за унция, докато фючърсите върху паладия с доставка през септември поевтиняват с 65 цента, или 0,1%, до ниво от 755,80 долара за тройунция.

Фючърсите върху американския суров петрол повишават стойността си в четвъртък, подпомогнати от малко по-слабия долар в навечерието срещата на върха на ЕЦБ и доклада за месечните резултати на пазара на труда в САЩ.

Цената на суровия петрол WTI с доставка през юли се покачва с 22 цента, или 0,2%, до 93,95 долара за барел в електронната търговия в Азия.

Петролните доставки в САЩ записаха по-голям от очаквания седмичен спад според докладите на правителството и на Американския институт по петрола (АИП). Въпреки това фючърсите върху „черното злато“ в сряда поскъпнаха със скромните 43 цента, или 0,5%, след като добрите данни за разкритите от частния сектор работни места повишиха перспективите за търсене на енергийни продукти.

Търгуваният на Лондонската борса сорт Брент повишава стойността си с 11 цента, или 0,1%, до 103,15 долара за барел в четвъртък.

В очакване на решенията на лидерите на ЕЦБ американският долар поевтиня спрямо основните си конкуренти. По-слабата щатска валута покачва стойността на петрола и другите деноминирани в долари суровини, тъй като ги прави по-скъпи за закупуване от притежателите на други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още