IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителни сигнали за търсенето на енергийни суровини и метали

Фючърсите върху златото и среброто поскъпнаха рязко в петък на фона на резките предходни спадове

09:46 | 01.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Положителни сигнали за търсенето на енергийни суровини и метали

Фючърсите върху златото и среброто поскъпнаха рязко в петък. Инвеститорите възвърнаха доверието си в благородните метали на фона на понижените цени, достигнали до най-ниското си ниво от август 2010 г. по-рано през седмицата.

Въпреки това настроенията на инвеститорите относно благородните метали остават песимистични на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще започне намаляване на програмата си за изкупуване на активи до края на тази година.

Фючърсите върху златото с доставка през август поскъпнаха с 1,85% в петък, приключвайки сесията при 1233,75 долара за тройунция. По-рано през сесията цената на метала падна до дневно дъно от 1180,35 долара за тройунция – най-лошият резултат от 3 август 2010 г. насам.

Въпреки силното представяне в петък стойността на златото загуби близо 5% през седмицата.

Стойността на благородния метал се понижава с 27 на сто от началото на годината, което е най-големият годишен спад от 1981 г. насам. Цената на метала се покачваше през всяка една от последните 12 години. За тримесечието металът поевтинява с почти 23% – най-голямата тримесечна загуба в историята.

Цената на среброто с доставка през септември бе нагоре с 5,8% в петъчната сесията, приключвайки последната седмица на юни при 19,63 долара за тройунция.

Въпреки оптимистичното представяне в петък сребърните фючърси поевтиняха с 1,85% на седмична база. За тримесечието пък благородният метал загуби близо 31 на сто от стойността си.

Фючърсите върху медта с доставка през септември приключиха петъчната сесия почти без промяна, затваряйки седмицата при 3,058 долара за паунд. Цената на метала на Нюйорската борса се понижи с 1,35% през предходната седмица.

На тримесечна база индустриалният метал губи 11,5% на фона на опасенията за край на програмата за изкупуване на активи от страна на щатския Федерален резерв.

Движението в цената на златото през тази година до голяма степен е продиктувано от очакванията за това дали централната банка на САЩ ще сложи край на изпуването на държавни облигации по-рано от очакваното. Излизането от програмата за стимулиране на икономиката ще нанесе тежък удар върху благородните метали, чиито цени бележат покачване на фона на инфлационните рискове при националните валути.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI приключиха петъчната сесия със спад, след като щатският долар постигна ръст в сравнение с всички основни конкурентни валути.

Цената на лекия суров петрол с доставка през август се понижи с 0,6% до 96,46 долара за барел до края на търговията. Въпреки спада в петък търгуваните на Нюйоркската борса петролни фючърси поскъпнаха с 2,65 на сто на седмична база.

Цената на петрола достигна връх от 97,82 долара за барел в петък – най-добрият резултат от 20 юни насам. На тримесечна база обаче енергийната суровина отстъпва с почти 1% на фона на опасенията за край на програмата за изкупуване на активи от страна на Фед и страховете за допълнително забавяне на растежа на китайската икономика.

Търгуваният на Лондонската борса сорт брент с доставка през август поевтиня с 0,8 на сто в петък, приключвайки седмицата на цена от 102,01 долара за барел. Сортът поскъпна до дневен връх от 103,42 долара за барел – най-високото ниво от 20 юни насам.

Брентът добави 1% през седмицата, като спредът между него и суровия петрол възлизаше на 5,55 долара за барел – най-ниското ниво от януари 2011 г.

Разликата между контрактите се понижава в последните седмици на фона на подобряването на производствените перспективи в Северно море, както и на намаляващите запаси в Кушинг, Оклахома – основният разпределителен център на суровината в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 10 години
Всичко се развива според прогнозите ни от края на 2012-а година. С изключение на курса $/Евро, където очаквахме нива от 1.11/15$ за 1 ев. Почти няма смисъл да се пише каквото и да е сега. Интересното и неясното предстои през последното тримесечие на тази година. Цитирам част от прогнозата си преди 7 месеца: Златото пада, но цена на метала под 2000лв/1000 евро би била екзотика. 2013 като цяло е година на спад и в същото време е ужасно удобен момент за увеличаване на капитала, на хората с възможности. Който е скъсил при нива от над 1600 $ , както му беше препоръчано, най-вероятно вече е наясно какъв е пътя и няма нужда да му се показва всяка крачка. Коментарите си тук и на други места съм ги направил от чист патриотизъм и мерак българският капитал да укрепне и да бие чужденците на собствената им игра. Имам време сега през летния сезон да обмисля, дали да си направя блог посветен на тези теми или да подам си ви в инвестора :) :) :) Весело изкарване на всички отпускари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Днес няма ли новина за Selective Defoult на Кипър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още