IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Злато и среброто губят позиции след ръстовете в понеделник

Пазарните участници остават в изчаквателна позиция предвид възможността за военна намеса в Сирия

10:59 | 04.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Злато и среброто губят позиции след ръстовете в понеделник

Фючърсните контракти върху златото се търгуват с леко понижение в електронната търговия във вторник, тъй като пазарните участници остават в изчаквателна позиция предвид възможността за военни действия в Сирия, съобщава MarketWatch. По-чувствително е отстъплението при среброто, след като цената на метала се покачи с близо 4% в предходната сесия.

Фючърсите върху златото с доставка през декември поевтиняват с 4,40 долара, или 0,31%, до 1 407,60 долара за тройунция. Стойността на жълтия метал нарасна с 1,1% в края на редовната сесия на Нюйоркската борса във вторник.

Същевременно цената на среброто с доставка също през декември отстъпва с 0,399 долара, или 1,63%, до 24,030 долара за тройунция. Стойността на контрактите върху благородния метал нарасна чувствително в предходната сесия, покачвайки се с 0,92 долара, или 3,9 на сто.

Сирийският конфликт продължава да бъде във фокуса на пазарните участници. Късно във вторник стана ясно, че Комисията по външните работи в Сената на САЩ е взела решение за изготвяне на законопроект за одобряване на военните действия срещу режима на Башар Асад.

Сенаторите предлагат военната интервенция да се ограничи до 60 дни с възможност за удължаване на срока с един месец. Освен това в предложеният от сенаторите проект за резолюция се съдържа и забрана за сухопътна операция. Очаква се Комисията да подготви и гласува резолюцията в сряда.

В тази връзка анализаторите на HSBC заявиха, че докато съществува потенциал за ескалация на напрежението в Близкия Изток ценните метали ще се намират в бичи пазар. Ръстовете на най-вероятно ще бъдат съпътствани и от покачване на цената на петрола.

"Една от основните причини за ралито на цената на златото е възможността за прекъсване на петролните доставки от Близкия Изток с оглед ескалацията на конфликта", посочват експертите късно във вторник.

"С оглед на вероятността златото да се задържи над границата от 1 400 долара за тройунция ние смятаме, че цената на петрола също ще продължи възхода си. Ако по някаква причина стойността на петрола спадне, това може да повлияе и на златото", отбелязват анализаторите.

Контрактите върху петрола от своя страна също поевтиняват в електронната търговия във вторник, заличавайки част от постигнатите в предходната сесия печалби. Стойността на "черното злато" с доставка през октомври се смъква с 0,62 долара, или 0,58%, до 107,92 долара за барел.

Междувременно търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през октомври също поевтинява – с 0,23 долара, или 0,20%, до 115,45 долара за барел.

Спадовете на цените както на златото, така и на петрола, са подкрепени от подобряването на позициите на щатския долар спрямо основните конкурентни валути. Доларовият индекс IСЕ, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други конкурентни валути, се покачва до 82,386 пункта спрямо 82,344 пункта късно във вторник в Северна Америка.

Поскъпването на американските пари прави деноминираните в долари стоки, като златото и петрола, по-скъпи и съответно по-малко привлекателни за притежателите на други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
През последните 7000 год. на златото изобщо не му е пукало за нито една от всичките унищожителни войни по света. Даже нацистите на Хитлер, след като изкарвали изтровените евреи от крематориумите на Освиенцим първо са им изваждали златните зъби и после са изгаряли труповете в пещите. Никога и нищо друго не е в състояние да съхрани материални активи от всякакви катаклизми по-добре от златото. 7000-годишен Факт! Кое ви кара да се съмнявате сега???...истеричната безпомощност на банкерчетата ли???...Намирам римски монети и освен стойността на златото в тях, вече имат за капак и нумизматична стойност! Коя валута или изобщо какво друго е останало и просъществувало от тогава до сега и има стойността на златото????....когато котката не може да стигне до салама, казва че мирише, така говорят и банкерите преди фалит, че златото ще е безполезно...отчаяно стенание за сбогом на цялата прогнила финансова система...колкото по-скоро, толкова по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Petio
преди 10 години
Евентуална война...как би повлияла на златото според вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Най сетне! Добра новина. Нещата си отиват на мястото макар, че може да се очакват изненади покрай това напрежение в Близкия изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Най-ценната инвестиция в бъдеще ,ще е във залесяване! Вервайте ми! Ще дойде ден , когато със злато и пари нищо не ще си купите! Но за разпъването на кръст на икономисти и финансисти трябват дървета, от които да направиш кръстове.най нов завет след 2013 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още