IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо проблемите в САЩ не подкрепят златото

Блокирането на администрацията се разглежда като дефлационен фактор, а и икономиката е слаба, посочва Денис Гартмън

22:17 | 04.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Защо проблемите в САЩ не подкрепят златото

Нито блокирането на американското правителство, нито наближаващият краен срок за вдигане на дълговия лимит в САЩ бяха достатъчни за да подкрепят цената на златото, която през  тази седмица спадна до близо двумесечно дъно, пише CNBC.

Според Денис Гартмън блокирането на администрацията се разглежда от някои като дефлационен фактор. Това е негативно за златото, което често се купува с цел защита от инфлацията. Икономиката освен това изглежда по-слаба. Ако тя се засили, пазарът на злато може да получи тласък, добавя той.

Цената на жълтия метал бе паднал до 1280 за тройунция, след като администрацията бе блокирана, а днес се търгуваше на ниво от 1316 долара.

Факторите, които могат да предизвикат подем при златото включват подновено напрежение в Близкия Изток или още по-гъвкава парична политика на Федералния резерв.

Според Симона Гамбарини от ETF Securities инвеститорите изчакват да видят дали дебатът за вдигането на дълговия лимит ще се влоши, като това е може би моментът, в който повечето от тях ще се включат на пазара на злато.

Според анализатора Джонатан Барат представянето на златото е изненадващо на фона на проблемите в САЩ. Колкото повече време минава, толкова повече ще се изнервят хората, и заради липсата на данни за заетостта поради адинистративните проблеми, казва той.

Барат е оптимист за златото, като очаква цените да се повишат до 1470 долара за тройунция през следващите седмици. Ако премине това ниво, според него ценният метал може да достигне 1520 долара.

Майк Хароуел, старши анализатор в BBY, препоръчва да се купува на текущите нива. „Ние смятаме, че растежът ще се затвърди, дълговият лимит ще бъде увеличен, а бюджетният спор решен. Гледаме на това като на въможност за покупки с целево ниво от 1450 долара.“

Тод Гордън от TradingAnalysis.com обаче е скептичен, че златото ще намери подкрепа в близко бъдеще. „Доходността по ДЦК е ниска, доларът е слаб, акциите са надолу. Това са трите фактора за ръст при златото, като те сега не са в негова полза.

„Когато нещо трябва да се случи, а не става, търгувате това, което виждате, а не това, което мислите“, посочва Гордън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Не знам каква дефлация им се привижда на някои, но на мен сметките ми растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още