IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото постигна първия си седмичен ръст от месец

Загрижеността относно икономическите перспективи пред САЩ стимулира търсенето на благородния метал

09:45 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото постигна първия си седмичен ръст от месец

Златото поскъпна леко в петък, след като подновените надежди за продължаване на стимулите от страна на Федералния резерв подкрепиха търсенето на благородни метали.

Цената на контрактите върху метала с доставка през декември нарасна с 0,09% до 1 287,40 долара за тройунция в края на търговията.

На седмична база благородният метали разшири печалбата си до 0,21%, постигайки първото си седмично поскъпване в последния месец.

Цената на жълтия метал нарасна, след като индустриалното производство в САЩ отстъпи с 0,1% през октомври след покачването с 0,7% месец по-рано. Пазарните очаквания бяха за ръст с 0,2 на сто.

Американският долар изгуби позиции, след като разочароващите икономически данни повишиха опасенията, че Фед ще задържи настоящия размер на програмата си за изкупуване на активи за по-продължителен период от време.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, падна с 0,19% в петък, за да затвори седмицата на ниво от 80,87 пункта.

Цената на златото губи около 24% от началото на годината на фона на опасенията, че Фед ще започне поетапно съкращаване на 85-милиардните си месечни покупки на облигации.

Междувременно среброто с доставка през декември поскъпна с минималните 0,02% в петък, приключвайки седмицата на ниво от 20,72 долара за тройунция.

Въпреки ръста в последната сесия стойността на сребърните контракти се смъкна с 2,76% на седмична база.

Цената на медта с доставка през декември се придвижи нагоре с 0,33% в петък, за да затвори седмицата при 3,171 долара за паунд. На седмична база обаче червеният метал поевтиня с 2,55%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още