IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е много далеч от фазата на балон

Свободният пазар винаги намира начин да се противопостави на правителствените репресии, смята финансовият мениджър на "Тавекс" Тони Панайотов

10:58 | 22.11.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото е много далеч от фазата на балон

Основен критерий за развиването на балон е кредитирането. Най-пресните примери за това са имотният балон и ипотечните заеми. В този смисъл златото е много далеч от фазата на балон. Замислете се дали сте чували някой да тегли кредит, за да купува злато. Това становище изрази пред Investor.bg финансовият мениджър на компанията за покупко-продажба на инвестиционно злато "Тавекс" Тони Панайотов.

По думите му псилогическите индикатори също не предполагат, че се развива балон. "В условията на балон, медиите щяха да отразяват всяка една малка и незначителна новина за сектора, средностатистическият гражданин щеше живо да се интересува и да коментира пазара, брокери и анализатори щяха да издигат инвестицията на пиедестал. По време на балон инвестицията се възприема като стабилна и абсолютно безрискова. Оптимизмът на инвеститорите достига религиозни размери. Нито една от тези характеристики не е актуална за пазара на златото в мащабите, в които я наблюдавахме при раздуването на жилищния балон. Това е също добър индикатор, че в момента няма балон на златото", отбеляза пазарният експерт.

Според Тони Панайотов важен акцент трябва да се постави на дела на златото спрямо този на останалите инвестиционни класове. "Когато има балон, секторът привлича далеч повече инвестиции от останалите сектори и с течение на годините делът му сред останалите инвестиции рязко нараства. По различни оценки делът на златото и акциите, свързани с добив на злато, спрямо всичките финансови активи е едва 1%. За сравнение през периода от 1979-1980 г. този дял надхвърляше 10%".

Тони Панайтов изтъкна, че правителствените посегателства върху правото на свободен избор никога не се увенчават с успех.

"Макар и към момента официалните данни в Индия да индикират спад в търсенето на злато, икономическите медии в региона констатират интересна тенденция. Например, търсенето на злато в Тайланд е скочило със 125 на сто спрямо третото тримесечие на миналата година, а Бангкок е известен като световен център на контрабандата. В същото време, според данни на индийските митнически служби, обемът на конфискуваното злато при контрабанда е скочило над 3 пъти. Дилърите на инвестиционно злато и бижутери в Дубай също регистрират рязко повишение на търсенето на злато, а както знаем индийската диаспора е около 30 на сто от населението на ОАЕ. В този смисъл, макар и официалните източници да регистрират спад в търсенето на територията на Индия, то той е най-малкото частично компенсиран от повишение на търсенето в други локации, до които индийските спестители имат лесен достъп“, отбеляза експертът.

Според него имайки предвид и обезценяването на индийската рупия и традиционната привързаност на индийското население към златото, правителствените ограничения ще са по-скоро временна пречка поне до момента, в който предприемчивостта на хората предостави инструмент, който ще заобиколи правителствените забрани. "Колкото и правителството да желае да налага рестрикции при избора на инвестиционен клас, то свободният пазар винаги намира начин да се противопостави на репресиите от този тип", допълни още финансовият мениджър на “Тавекс“.

Панайотов заяви също, че очакваният нов председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън няма да успее да намали темпа на печатане на пари, макар и все по-често да чуваме заявки за обратното.

"Единствената цел на Фед в тази посока е избягването на нова рецесия, а спирането на печатницата ще доведе точно до това. Това на практика означава, че намаляването на темпа на печатане на пари е по-скоро политическо говорене и пожелателно мислене, отколкото реална възможност", изтъкна анализаторът.

Финансовият мениджър на "Тавекс" подчерта, че колосалното количество новонапечатани пари е раздуло до рекордни стойности баланса на Фед, като този тип политика е силно инфлационен. "Към момента много икономисти твърдят, че инфлацията е прекалено ниска, но това, което те имат предвид, е че потребителската инфлация е ниска. Проблемът с потребителската инфлация ще дойде на дневен ред, когато новосъздадените пари се влеят в реалната икономика, а тогава Фед ще изпадне в ситуация от типа параграф 22 - няма да може да изтегли ликвидност от пазара без да навреди на цените и лихвите по американските облигации или пък ако реши да го направи, САЩ ще бъдат изправени пред истинско дългово изпитание с огромен държавен дълг и високи лихви“, уточни Тони Панайотов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Тук пълно с разбирачи с фалирали сметки, но много смекаджийски постове. Ако се пусне същата анкета ще са 80+ не инвестиралите, обичам такива балони - чудесни нива за вход :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Преди време тук имаше една анкета "Инвестирате ли в злато?" или нещо подобно и 75% от нас отговориха с "НЕ". Много странен балон ще е този???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
mmitov
преди 10 години
Трогателно! Това изказване ми прилича на тези, които правят брокерите на НИ, че спада в цените е овладян и се очаква растеж... Белким някой се върже и хукне да пазарува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
Според мен се е*ава, но ако е сериозен - лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Аз се чудя, как си във форум на инвестиции - пък не си наясно какъв е фундамента на парите и че това което говориш няма нищо общо с пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
mos70
преди 10 години
Ама разбира се, че "жълтото" е далеч от балона....щом "Тавекс" го казва! :)))Сега е към 1250, ама къде са 3000, които се очакват....купувай народе, купувай!!!! :)))Крайно време е да се проумее, че в днешното изцяло монетарно, либерално, силно динамично и все повече виртуално време, вече ще има все по-малко място за "парични еквиваленти и заместители", които нямат никаква практическа ценност, а само вековна традиция и сантимент! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още