IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо златото може да поскъпне с 20%

Джанет Йелън няма да води по-различна политика от Бен Бернанке и затова търсенето на злато като инвестиционно убежище ще се увеличи, коментира експерт

13:18 | 11.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо златото може да поскъпне с 20%

Заради неизвестните около ситуацията в САЩ и предпазливостта на инвеститорите на глобалните финансови пазари ролята на златото като инвестиционно убежище се оказва привлекателна. Още един анализатор прогнозира, че ценният метал ще поскъпне с около 20% през следващия месец или три, предава CNBC.

Редакторът на финансовия бюлетин Ultimate Wealth Report Шон Хаймън казва, че причината за покачването на цената му отчасти ще бъде заради управлението на Джанет Йелън като председател на Федералния резерв на САЩ. Той очаква тя да запази курса на паричната политика на централната банка, която ще подхрани инфлацията и ще увеличи търсенето на злато като защита срещу покачването на цените.

В сряда американският президент Барак Обама номинира Йелън за следващ председател на Фед, след като в края на януари изтича мандатът на досегашния председател Бен Бернанке.

„Цената на златото се отдръпва, но това не е изненадващо. Затова мисля, че тя отново ще се покачи до 1500 или 1600 долара за тройунция през следващите месец или два-три“, казва Хаймън пред CNBC.

Повишение на цената от сегашните около 1302 долара за тройунция до 1600 долара в относителен размер би означавало ръст от 23%.

Откакто от 1 октомври правителството на САЩ спря да работи, цената на златото се движи в интервала от 1280 до 1320 долара за тройунция. От началото на годината металът е поевтинял с 22%.

Неизвестните около патовата ситуация с бюджета на страната и страхът от наближаващия краен срок за повишаването на тавана на дълга подкрепят златото. Цената на ценния метал обаче не се вдигна до степента, с която поскъпна другото търсено убежище - японската йена. Тази седмица валутата отбеляза двумесечен връх спрямо долара.

„Йелън ще поддържа идеите на политиката на Бернанке. Пари ще продължават да се печатат, икономиката – да се стимулира, а лихвените проценти ще се държат ниски колкото се може по-дълго. Ето това ще стимулира инфлацията. Това ще бъде добре за суровините, но лошо за долара“, казва Хаймън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Обаче точно днеска златото пак се е сринало с 3.08%. Какво ли ще рече това. И то пак в 15 часа след обяд, когато отваря Ню Йорк. До сега спадовете в цената на златото ни ги обясняваха като следствие от добрите резултати на Щатската икономика. Демек инвеститорите продават златото си и си купуват акции от американски компании и щатски ДЦК. И защо ли на мен не ми се вярва точно днес да се е случило пак същото? Всъщност то май никога не се е случвало така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
SPART
преди 10 години
Йената е мноу яко убежище! Жълтурковците с чикииките са фалитковци от 1945 г.насам.Неслучиха да ги окупира Червената армия и са орисани да пият "суха" водица от Фукусима :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
при това развитие на "евентуалната" реалност, много маймуни няма да усетят основнитата си функция... в смисъл, че ще се оттърват от нея, а същото би се случило и с останалите маймуни по света!Това не е цел от планА, защото основния "работник" по планА са маймуните...Обратно, ако твоето "очакване" беше цел, то биха се намерили хиляди поводи, както и разширяването на настоящи такива, за да ИЗ-меткат бомбите и да пре-махнат маймуните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
stoiloff
преди 10 години
Защо да продаваме златото и доларите си?До една година сащъ ще разпродават златните си запаси, които не са много , сравнени със дълга им. Цените на златото ще се сринат и доларът ще изчезне а на негово место ще изтипосат кредитъ. както си е и редно де. сащъ живуркат на кредит! Всички го знаят и всички си траят?! Питам се защо кредитният им рейтинг е още ААА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още