IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико прекрати 73-годишния държавен монопол в петролната индустрия

Промените позволяват на правителството да си партнира с частни фирми чрез различни видове договори, включително лицензи

15:35 | 12.12.13 г.
Мексико прекрати 73-годишния държавен монопол в петролната индустрия

В продължило близо 40 минути гласуване долната камара на мексиканския парламент премахна 73-годишния монопол на държавната петролна компания Petroleos Mexicanos.

Мексиканските депутати гласуваха с 354 гласа „За“ срещу 134 „Против“, ратифицирайки одобрените късно във вторник от Сената промени, пише MarketWatch.

Експерти отчитат, че Мексико ще премине от енергиен пазар, управляван от един играч, към такъв, в който ще бъдат допуснати и частни петролни и газови дружества. Промените позволяват на правителството да си партнира с частни фирми чрез различни видове договори, включително лицензи.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието, който встъпи в длъжност преди една година, си постави за задача реконструкцията на нормативните актове в сферата на енергетиката. Целта е стимулиране на производството на петрол и газ в страната.

Междувременно цената на суровия петрол се покачва с 0,22 на сто до 97,66 долара за барел. Сесия по-рано контрактите затвориха на равнище от 97,41 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още