IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото не успя да устои на натиска на Фед

Металът поевтиня с над 2% през седмицата след свиването на монетарните стимули от страна на щатската централна банка

11:51 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото не успя да устои на натиска на Фед

Контрактите върху златото поевтиняха значително на седмична база, след като Федералният резерв на САЩ в крайна сметка взе решение да направи първата крачка по ограничаване на покупките си на активи, съобщава WBP Online.

Цената на жълтия метал затвори търговията в Ню Йорк при ниво от 1 202,40 долара за тройунция. На седмична база фючърсите с доставка през февруари поевтиняха с 2,18% спрямо постигнатите преди седмица 1 229,10 долара за тройунция.

Седмицата бе забележителна за златото и защото металът поевтиня под границата от 1 200 долара за тройуция за първи път от юни. Контрактите достигнаха седмичния си връх от 1 251,89 долара за тройунция в понеделник, докато дъното от 1 187,15 долара за тройунция бе ударено в четвъртък.

Въпреки че понижи с 10 млрд. долара месечните си покупки на активи, централната банка на САЩ не направи рязък завой в монетарната си политика. Основният лихвен процент бе запазен в непосредствена близост до нулата – в диапазона до 0,25 на сто, където се намира от началото на кризата през 2008 г.

Ставката ще остане ниска поне докато безработица не падне до 6,5%. Размерът на инфлацията също тревожи Фед, като равнището е далеч под целевото ниво от 2 на сто.

Трите последователни програми за количествени улеснения на Фед, реализирани в последните три години, стимулираха лесните пари. Това подпомогна допълнително търсенето на злато, което се засилваше все повече с всяка една година от началото на новия век.

Инвеститорите реагираха незабавно на свиването на стимулите, но в действителност цената на благородния метал се понижава от месеци. На фона на достигнатия исторически максимум от 1 920,30 долара за тройунция през 2011 г., тази година ще бъде запомнена като първата от последните дванадесет, в която ще бъде отчетен спад.

Цената на златото се покачи с около 70% от декември 2008 г. до юни 2011 г., след като Федералният резерв разшири баланса си в трите последователни кръга на количествени улеснения. Банката "наводни" пазарите с ликвидност, което принуди инвеститорите да търсят алтернативи на декретните пари.

Meждувременно друг от ценните метали – среброто, също отчете поевтиняване на седмична база. Активът затвори петъчната сесия при ниво от 19,385 долара за тройунция спрямо 19,688 долара за тройунция седмица по-рано, или понижение от 1,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още