IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rosneft ще се фокусира изцяло върху сделката с Morgan Stanley

Това е ясен сигнал, че руският петролен гигант ще се стреми да развива собствената си търговия, след като в продължение на години продава чрез посредници

18:43 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сделката е един от поредните опити на Rosneft за навлизане на пазара в Северна Америка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката е един от поредните опити на Rosneft за навлизане на пазара в Северна Америка. Снимка: Ройтерс

Rosneft ще се фокусира върху сделката за придобиването на поделението на Morgan Stanley за търговия с петрол вместо да прави каквито и да е нови покупки, пише Ройтерс, като цитира становище на руската държавна петролна компания.

Това е ясен сигнал, че Rosneft ще се стреми да развива собствената си търговия, след като в продължение на години продава петрол посредством международните енергийни компании от ранга на BP или през търговски посредници като Vitоl & Gunvor, например.

Руския петролен гигант, който се управлява от Игор Сечин - близък до президента Владимир Путин, стана най-големият производител на петрол в света след придобиването на англо-руската петролна компания TNK-BP за 55 млрд. долара.

Миналата седмица американската инвестиционна банка Morgan Stanley се съгласи да се раздели със своя мажоритарен дял в дружеството за физическа търговия с петрол на Rosneft. По този начин банката се присъединява към другите компании от Wall Street, които се освобождават от голяма част от бизнеса си със суровини.

„В момента сме изцяло фокусирани върху приключването на тази сделка и върху възможно най-добрата интеграция на активите ни в структурата на Rosneft”, коментират за Ройтерс от банката.

Все още нито Rosneft, нито Мorgan Stanley са разкрили подробности относно сумата на сделката. Споразумението включва повече от 100 търговци и доставчици от Лондон, Ню Йорк и Сингапур, петрол на стойност 1 млрд. долара и 49-процентния дял на банката в компанията за танкери Heidmar. Придобиването не включва складовете и тръбопроводите на нефт, както и транспортната фирма TransMontaigne Inc., които притежава Morgan Stanley.

Сделката е един от поредните опити на Rosneft за навлизане на пазара в Северна Америка. Ходът на руснаците идва след постигнатата договорка с ExxonMobil през 2011 г., която дава на руската държавна компания достъп до някои проекти в Канада, Западен Тексас и Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още