IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото записа най-силния седмичен ръст от края на октомври

Анализатори очакват цената на жълтия метал да продължи да се покачва през годината заради засиленото търсене от Китай

21:45 | 14.02.14 г. 2
Цената на златото записа най-силния седмичен ръст от края на октомври

Фючърсите на златото поскъпнаха за осма поредна сесия и отбелязаха ръст от 4,4% за седмицата, подкрепени от комбинацията от нарасналото търсене и икономически фактори, пише MarketWatch.

Междувременно обаче цената на среброто изпревари тази на златото по ръст и отбеляза повишение от 7,5% за седмицата, допълва изданието.

Фючърсите на златото със срок на доставка месец април поскъпнаха с 18,5 долара, или 1,4%, до 1 318,6 долара за тройунция. За цялата седмица повишението е 4,4%, което е най-високо ниво от 31 октомври досега.

Среброто със срок на доставка март добали 1,03 долара, или 5%, до 21,42 долара за тройунция в днешната сесия. Цените се повишиха със 7,5% за цялата седмица, като достигнаха до най-високо ниво от началото на ноември насам.

От началото на годината досега цената на среброто се е повишила с 10 на сто, докато тази на златото е нараснала с 9,7 на сто, сочат данни на FactSet.

Търсенето на злато получи първоначален тласък от засилването на интереса към безопасните убежища на фона на бягството от развиващите се пазари. Анализатори очакват цената на жълтия метал да продължи да се покачва през годината, подкрепена от засиленото търсене от Китай и евентуалното облекчаване на забраната за внос в Индия.

Подкрепата от по-меките икономически данни от САЩ обаче може и да изчезне, тъй като възстановяването набира скорост и Федералният резерв продължава да намалява програмата си за изкупуване на активи. Някои анализатори прогнозират, че скоро ще станем свидетели на обрат при цената на благородния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 7
mitkooo
преди 10 години
ima vreme nedei burza :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
абитуриент
преди 10 години
Нали таквозинка щеше да ПАДА....!!!!?????....Накрая без пари щеше да СТАНЕ.....????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още