IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия обсъжда спиране на инвестициите в добив на петрол, газ и въглища

Управляващата коалиция ще създаде експертна комисия, която да анализира рентабилността на досегашните проекти

16:09 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Норвегия обсъжда спиране на инвестициите в добив на петрол, газ и въглища

Норвегия е изправена пред дебат дали най-големият в света държавен инвестиционен фонд трябва да продължи да инвестира в петрол, газ и въглища, пише Finacial Times.

Двете управляващи дясноцентристки партии са се договорили да създадат експертна група, която да разгледа по-обстойно инвестиционния план на оценявания на 840 млрд. долара норвежки държавен фонд.

Петролните и газови компании в северната страна са отговорни за 8,4 на сто от капиталовите инвестиции на фонда в размер на около 44 млрд. долара, показа последният годишен доклад на институцията.

Норвежкият петролен бизнес е в основата на местната икономика. Профилът на инвеститорите в добива на "черно злато" пък е доста широк, като дялове в бизнеса имат дори компании като Nestlé, Royal Dutch Shell, Novartis, HSBC, BlackRock и Vodafone.

Дебатът за инвестициите в изкопаеми горива започна през миналата есен, когато опозиционната Лейбъристка партия предложи фонда да изостави инвестирането във въглища, въпреки че Норвегия стопанисва няколко големи мини.

Късно вечерта в четвъртък управляващите заедно със своите съюзници в парламента решиха да се създаде експертна група, която да изготви анализ на въпроса до следващата пролет.

Междувременно търгуваният в Ню Йорк лек суров петрол поевтинява в петъчната търговия. Спадът е подпомогнат от коментарите на лидера на Фед Джанет Йелън, която потвърди намерението на институцията да продължи със свиването на стимулите си.

Малко преди началото на последната за седмицата сесия на Wall Street един барел от суровината се търгува за 102,04 долара при дневен спад от 0,36 на сто.

Повече за суровинния пазар вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още