IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паладият поскъпна до 2,5-годишен връх на фона на кризата в Крим

Възможността за международни санкции срещу Русия повиши рязко търсенето на метала

16:53 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паладият поскъпна до 2,5-годишен връх на фона на кризата в Крим

Цената на паладия се покачи до най-високото си равнище в последните 2,5 години, след като Западните сили засилиха заплашителния си тон спрямо Москва и действията на Кремъл на украинския полуостров Крим.

Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни поскъпват до 777,90 долара за тройунция, което е най-високата стойност от средата на август 2011 г.

"Възможността за международни санкции срещу Русия повиши рязко търсенето на метала", коментира експертът в UBS Хони Тевес. По думите му цената на актива може да достигне дори 1 000 долара за тройунция.

Русия традиционно притежава много силни позиции на международните суровинни пазари. Въпреки това анализатори предвиждат страната да пласира значително по-малка част от стоката си през тази година.

Глобалните доставки на паладий вече бяха ограничени от продължаващите трудови спорове и протести в Южна Африка, която е вторият по големина производител.

Ценният метал се използва предимно за производството на катализатори за бензинови превозни средства. Популярен е и в изработката на електроника и бижута.

"Санкциите могат да предизвикат по-нататъшно свиване на икономическата активност както в Русия, така и на Запад. Така че този вариант вероятно се разглежда с доста грижи", посочи още Тевес.

Същевременно цените на златото и среброто се движат в относително тесни граници след резките движенията от последните дни. Жълтият метал с доставка през април поевтинява леко до 1 336,20 долара за тройунция.

Фючърсите върху среброто с доставка през април от своя страна поскъпват леко до 21,228 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още