IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Световните цени на храните достигнаха 11-месечен връх през март

За основни причини се сочат сътресенията в Украйна и лошите метеорологични условия

16:49 | 03.04.14 г.
Графика на деня: Световните цени на храните достигнаха 11-месечен връх през март

Цените на храните на международните пазари са достигнали най-високото си ниво в последната година през март в резултат на сътресенията в Украйна и лошите метеорологични условия, показа нов доклад, цитиран от CNBC.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие към ООН за цените на хранителните стоки (FAO Food Price Index) достигна 212,8 пункта през изминалия месец. Равнището е най-висoкото от април 2013 г.

"Увеличението през изминалия месец бе повлияно основно от неблагоприятните климатични условия, които засягат някои култури, както и от геополитическото напрежение в района на Черно море", посочи международната организация в комюнике на своя уебсайт.

Изключвайки млякото и млечните продукти, всички цени на хранителните стоки са отчели ръстове. Най-силни те са били при захарта и зърнените култури.

От организацията обясняват увеличението на цените на зърнените култури с въздействието на лошото време в южната част на централните райони на САЩ и Бразилия. Неблагоприятните метеорологични условия са допълнени и от продължаващото политическо напрежение в Украйна.

"Геополитическото напрежение в района на Черно море, и по-специално несигурността по отношение на зърнените доставки от Украйна, също така даде тласък", посочиха от организацията.

Въпреки глобалния ръст на цените на храните млечните продукти поевтиняха за първи път от четири месеца.

"Търсенето на всички млечни продукти бе засегнато от намалените покупки от Китай и несигурността по отношение на търговията с Руската федерация", посочиха от ОПЗ.

Графика: ОПЗ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още