IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обработката на какао в Азия расте с 3,7% през първото тримесечие

Очаква се износът на суровината от Индонезия да се увеличи четири пъти през тази година

09:30 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обработката на какао в Азия расте с 3,7% през първото тримесечие

Обработката на какао в Индонезия се очаква да достигне рекордни върхове през тази година, след като обработката на зърната на растението се увеличи с 3,7% през първото тримесечие в Азия, пише WBPOnline.

Обработката на какао, която е показател за търсенето на суровината, скочи до 159,6 хил. метрични тона за същия период, спрямо 153,9 хил. на годишна база, според данни на Азиатската асоциация по какаото.

В същото време обработката на какаови зърна в Европа, където се случва около 40% от световното обработване, се разшири с 0,4% до 340,7 хил. метрични тона през първото тримесечие на годишна база.

Очаква се вносът на какао от Индонезия да се увеличи до рекордните 120 хил. метрични тона през тази година, спрямо едва 30 хил. през миналата, обяви председателят на Асоциацията на индонезийската какаова индустрия Питър Ясман.

Световните продажби на шоколадови изделия също очакват рекорден ръст от 7,3 млн. тона. през годината. Прогнозата за продажбите в азиатско-тихоокеанския регион, представляващ 12% от всички приходи, са за скок от 33% спрямо 2008 г., според компанията за проучване на пазари Euromonitor International.

Какаото се търгуваше за 2,997 долара на метричен тон към 16:44 ч. в сряда на нюйоркската борса. От началото на годината суровината е поскъпнала с 10%, след като миналата година цената и се повиши с 21% заради увеличеното търсене на развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още