IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия не подкрепя предложението за единно звено в ЕС за покупка на газ

Прага би подкрепила само доброволни частни инициативи за покупка на синьо гориво

16:57 | 21.05.14 г. 1
Чехия не подкрепя предложението за единно звено в ЕС за покупка на газ

Чехия няма да подкрепи предложението на Полша за създаването на единен европейски орган, който да купува газ за държавите членки в Европейския съюз (ЕС), съобщава Ройтерс, като се позовава на проект на доклад, с който разполага.

Прага би подкрепила частни групи, които се обединяват, за да купуват синьо гориво, посочва се още в проектодокумента.

Премиерът на Полша Доналд Туск призова през април за създаването на европейски енергиен съюз заради зависимостта на Европа от вноса на природен газ от Русия. Един от елементите на предложението на Туск е единното звено за покупка на синьо гориво, припомня информационната агенция.

„Като цяло не подкрепяме създаването на единно звено в ЕС, което да отговаря за покупките на петрол и газ“, посочва се в проектодоклада, подготвен за правителството от индустриалното министерство на Чехия.

„Възможно е обаче да подкрепим създаването на механизъм за съвкупно търсене на доброволна база, т. е. възможност за обединяване на частни инициативи в страните членки“, посочва се в документа.

Чехия обаче подкрепя усилията за повишаването на енергийната сигурност в Централна Европа, която е силно зависима от руския газ и нефт. Прага подкрепя и призива на Полша за финансирането на нова енергийна инфраструктура по линия на специалния инструмент Connecting Europe.

Русия доставя около една трета от природния газ, необходим за задоволяването на потребностите на Европа за една година, като по-голямата част от него се транзитира през Украйна. Някои държави от ЕС обаче са още по-зависими от руските доставки на синьо гориво и са изключително уязвими заради надвисналата опасност от спиране на доставките за Украйна от юни.

Газпром поиска от Украйна да предплаща за природния газ от началото на юни. Киев обаче настоява, че определената от Москва цена от 485 долара за 1 000 куб. м не е пазарна и отказва да плати задълженията си за доставките от края на миналата година и от началото на тази година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Явно чешките началници не са си сверили часовника с тези над тях. Няма страшно, ще бъдат вкарани в правия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още