IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се върна над 1 300 долара заради ситуацията в Ирак

Сигурните активи отново са атрактивни за инвеститорите заради напрежението в Близкия изток

11:30 | 20.06.14 г. 2
Златото се върна над 1 300 долара заради ситуацията в Ирак

Цената на златото се върна над 1 300 долара за тройунция днес, водена от пренасочването на инвеститорите към по-консервативни активи заради напрежението в Близкия изток и очакванията, че монетарната политика на водещите централни банки ще предизвика инфлация, пише Investing.com.

През последното денонощие златото се търгува в доста широки граници. Дъното в рамките на вчерашната сесия бе при 1 275,90 долара за тройунция, след което дойде поскъпване до 1 319,60 долара за тройунция. Към 11:15 часа българско време златото с доставка през август се търгува за 1 308,80 долара за тройунция на електронната платформа на борсата в Ню Йорк.

За интереса към златото допринасят опасенията, че САЩ ще се намесят по-решително в Ирак, където от няколко дни се води война. Тя вече доведе до проблеми с доставките на петрол от страната, след като чуждестранните компании започнаха евакуация на своите работници.

Боевете между иракската армия и сунитските бунтовници продължиха и вчера, като на този етап позицията на американския президент Барак Обама е, че САЩ са готови да се намесят с „таргетирани и прецизни действия“ за предотвратяване на насилието. В същото време се появяват данни, че армията на Иран е готова да премине към действия в Ирак, което предизвиква страхове от гражданска война, добавят от Investing.com.

Върху пазарните настроения влияят и очакванията за нови действия на водещите централни банки по вливане на ликвидност във финансовата система. Традиционно такива нагласи водят до завишени инфлационни очаквания, което пък предизвиква интерес към активите, считани за убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
"позицията на американския президент Барак Обама е, че САЩ са готови да се намесят с таргетирани и прецизни действия за предотвратяване на насилието"Нема а се биете че ше ви бием :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още