IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Трендът при суровините ще е низходящ през следващите 5 години

Ще има значителни спадове при някои метали, енергийни и насипни суровини, посочиха от американската банка

10:47 | 17.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Трендът при суровините ще е низходящ през следващите 5 години

Суровините – от желязната руда до медта и брента – ще поевтинеят през следващите 5 години на фона на все по-засилващите се глобални доставки, смятат експертите от Goldman Sachs Group Inc. Анализът на групата изтъква скорошното поевтиняване на петрола като знак за увеличаване на производството, предава Bloomberg.

Анализаторите, водени от главният стратег Робин Брукс, отбелязаха, че "ще има значителни спадове при някои метали, енергийни и насипни суровини". По думите им периодът на непрекъснати увеличения на цените на годишна база при повечето хранителни стоки е свършил.

Голям брой банки, в това число Citigroup Inc и Deutsche Bank AG, призоваха за прекратяване на супер цикъла на стоковите пазари, който бе стимулиран от 2010 г. насам от растящото търсене, най-вече от страни като Китай, в комбинация с ограниченото предлагане. През тази година цените на суровините се покачиха и под натиска на външни фактори, като липсата на дъжд в Бразилия и забраната за износ на руда от Индонезия.

"Спадът в цените на енергията от миналия месец насам показа въздействието на по-високото световно производство", посочиха от Goldman Sachs.

"Един продължителен период на ценови повишения на стоковите пазари е катализирана реакция на доставките", пишат анализаторите. "Ние не очакваме срив в цените на суровините в световен мащаб, но предвиждаме значителни спадове", допълниха те.

Медта се очаква да поевтинее до 6 600 долара за метричен тон за период от 5 години, докато цената на желязната руда ще достигне 80 долара за тон. Търгуваният в Европа петрола сорт брент пък ще се разменя при 100 долара за барел според Goldman Sachs.

Изготвяният от Bloomberg Commodity Price Index, отчитащ представянето на 22-те най-широко търгуеми суровини, се покачи с 3,4% през тази година. Същевременно Dollar Spot Index се смъкна с 0,9 на сто, което в дългосрочен план би следвало също да подкрепи едно поевтиняване на деноминираните в зелените пари стоки.

"На фона на повишените доставки цените на суровините трябва да бъдат много по-малко чувствителни към колебанията в растежа на световната икономика, отколкото бяха досега", коментираха от Goldman Sachs в доклада си.

През юни от Deutsche Bank посочиха, че цените на суровините ще се движат в тесни граници в продължение на години, тъй като много от факторите и страховете, които подхраниха пазарния супер цикъл, са се разсеяли. Citigroup пък заяви през април 2013 г., че предстои "звън на погребални камбани" за супер цикъла на стоковите пазари.

"Нашите дългосрочни прогнози за стоките предполагат, че основите за растеж на пазара ще се влошат", отбелязаха още анализаторите от Goldman Sachs. "Относителните промени по отношение на търговията между вносителите и износителите на стоки ще бъдат с ключов принос за определяне на движенията през следващите години", посочиха още те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
значи, ще купуват като откачени, ше го *** в мазния евреин Lloyd C. Blankfein ...и как премълчаха тактично преди известно време една лека загуба срещу шортове от JPY само за над 1 милиярд ....... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още