IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня с още 2% под 59 долара за барел

Поредният спад дойде след понижените очаквания за търсенето догодина от страна на МАЕ

16:34 | 12.12.14 г.
Петролът поевтиня с още 2% под 59 долара за барел

Цената на лекия суров петрол спадна под 59 долара за барел, изтривайки над 2% в петък, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че глобалното търсене на суровината през следващата година ще бъде по-слабо от очакваното досега.

Фючърсите върху WTI с доставка през януари поевтиняват с 2,24 на сто до 58,61 долара за барел. Равнището е най-ниското от април 2013 г.

Същевременно търгуваният в Европа петрол сорт брент също с доставка през януари отстъпват с 1,86 на сто до 62,50 долара за барел.

Последният доклад на МАЕ показа, че догодина потреблението ще нарасне с 230 000 барела на ден по-малко от очакваното през ноември.

Същевременно производството от страни извън ОПЕК ще се покачи с по-бързи темпове, отколкото Агенцията прогнозира през миналия месец. По този начин добивът ще нараства още по-бързо от търсенето, което може да постави под допълнителен натиск възможността на някои страни да запълнят държавните си бюджети.

МАЕ посочи също, че намалява прогнозите и защото икономиките на държави производители са засегнати от падащите цени. По-голяма част от понижението на цената за следващата година се дължи на Русия, където санкциите спъват растежа. 10 от 12-те члена на ОПЕК дължат значителна част от бюджетните си приходи на продажбата на "черно злато" според Bloomberg.

Пазарът на петрол е засегнат в последните седмици от опасенията за свръхпредлагане. Тези притеснения се засилиха по-рано тази седмица, след като доклад показа, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали през миналата седмица, при положение че анализаторите прогнозираха спад.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още