IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът познава само една посока - надолу

В Ню Йорк фючърсите на американския лек суров петрол се обезцениха с 3,1%, спадайки за четвърти пореден ден

14:33 | 06.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Петролът познава само една посока - надолу

Цените на петрола продължават да търсят ново дъно. Още в понеделник цената на американския суров петрол се смъкна временно под границата от 50 долара за барел, а днес цената продължава да спада до 5,5-годишно дъно, разширявайки загубата от 5% от предната сесия, предава Bloomberg.

В Ню Йорк фючърсите на американския лек суров петрол се обезцениха с 3,1%, спадайки за четвърти пореден ден. Така американският лек суров петрол поевтиня с 1,57 долара до 48,47 долара за барел в Ню Йорк – най-ниското ниво от април 2009 г. насам. 

Брентът с доставка през февруари изтрива 3,5% от цената си, или 1,88 долара, до 51,23 долара за барел на лондонската борса ICE Futures Europe, което е най-ниското равнище от май 2009 г. В понеделник този сорт се обезцени с 3,31 долара, или 5,9 на сто, до 53,11 долара.

„Саудитска Арабия не показва никакви признаци на отдръпване“, казва Бярне Шилдроп, главен анализатор за суровините в SEB от Осло. 

Въпреки че Саудитска Арабия повиши продажните си цени за Азия, някои анализатори заявиха, че намалението на цените за Европа отразява задълбочаващото се желание на кралството да отбранява своя пазарен дял.

Това налива допълнително масло в огъня, след като през уикенда бяха оповестени данни, според които през 2014 г. Русия е постигнала най-голямото си производство в постсъветската ера, а износът от Ирак, вторият най-голям производител в рамките на ОПЕК, е достигнал най-високите си нива от 1980 г. насам. 

„Пазарът на петрол в момента е разкъсан от свръхпредлагане на суров петрол“, казва икономистът Ханс ван Клийф от ABN Amro. „Цените паднаха твърде бързо. Но на такъв негативен пазар в момента няма никакви признаци, че нещо може да предизвика обрат“, казва той.

Очаква се петролните запаси на най-големия потребител на петрол в света - САЩ, да са нараснали със 750 хил. барела през миналата седмица, показва проучване на Bloomberg News.

Ако петролните запаси се окажат по-високи, то брентът бързо ще падне под 50 долара, смята той. От миналото лято цените на петрола се свиха с над 50%, а въпреки временното стабилизиране експерти не изключват нов сериозен спад. 

Производството може да се разшири в области като Западна Африка, Латинска Америка, САЩ и Канада, в допълнение към увеличените доставки от Русия и Ирак, заяви в свой доклад от понеделник Morgan Stanley. Според анализаторите на банката Иран може да стимулира отвъдморския си износ с около 500 000 барела на ден, ако се премахнат международните санкции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Май на майката Земя и омръзна да изсмукват жизнените и сокове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
Pyramid
преди 9 години
"Петролът познава само една посока - надолуСлед срива в понеделник цените се стабилизираха за кратко, след което отново започнаха да спадат "Смешки. Като се вдигаше, какво - да не би да не познавал посоката "нагоре"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още