IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняващият петрол може да принуди Норвегия пак да понижава лихвите

Брентът трябва да се търгува над 70 долара за барел, са да отслабне натискът върху паричната политика, заяви гуверньорът на местната централна банка

12:02 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поевтиняващият петрол може да принуди Норвегия пак да понижава лихвите

След като цената на петрола спадна под 55 долара за барел, се увеличават и спекулациите, че централната банка на най-големия производител на петрол в Западна Европа ще трябва пак да понижава лихвите, пише Bloomberg.

54-процентното поевтиняване на петрола сорт Брент от юни насам удари индустрията в Норвегия, където петролът и газът формират 22% от брутния вътрешен продукт. За същия период норвежката крона изгуби близо 20% от стойността си спрямо долара и 8% спрямо еврото. Освен това водещият борсов индекс OBX е надолу с близо 12%.

През декември централната банка Norges Bank оряза изненадващо основния лихвен процент заради спадащите цени на петрола. Оттогава ценовите движения на „черното злато“ се оказаха дори по-лоши в сравнение с очакванията на централните банкери. В интервю гуверньорът Ойстейн Олсен коментира, че цена от 55 долара за барел „определено е ниска“ спрямо декемврийските очаквания.

Икономистите в най-голямата норвежка банка DNB ASA смятат, че Олсен ще трябва да намали още лихвите през юни от сегашните 1,25 на сто. След като на 11 декември финансовата институция смъкна лихвите за пръв път от близо 3 години, Олсен заяви, че шансовете за още по-гъвкав курс на паричната политика през 2015 г. са 50 на 50. Икономистите от най-голямата банка на Скандинавския полуостров Nordea Bank смятат, че това означава още две редукции, с което основният лихвен процент ще слезе до 0,75 на сто.

Централната банка, която надзирава и държавния инвестиционен фонд на Норвегия, възлизащ на 850 млрд. долара, ще предостави повече детайли относно това как цените на петрола ще повлияят на политиката й през март, уверява гуверньорът.

Брентът трябва да се търгува над 70 долара за барел преди да отшуми натискът върху паричната политика, заяви Олсен в интервю на 12 декември. От този ден до днес цената на петрола е спаднала с 14%, за да се настани на ново повече от 5-годишно дъно.

И все пак, благодарение на норвежката крона, Норвегия е едно от малкото места в Европа, което не е заплашено от дефлация. Инфлацията в най-голямата скандинавска икономика най-вероятно достигна целта на централната банка от 2,5% през декември.

Миналия месец Олсен намекна, че може да толерира по-бърз темп на прираст на инфлацията за определен период от време.

До този момент поевтиняващият петрол не е произвел „драматични събития“ на трудовия пазар, казва още Олсен, въпреки че през декември безработицата се покачва минимално от 2,6% до 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още