IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия е под заплаха от понижаване на инвестициите в енергетиката

Страната е прекалено зависима от петрола, посочи гуверньорът на централната банка

12:48 | 20.06.14 г.
Норвегия е под заплаха от понижаване на инвестициите в енергетиката

Стабилността на норвежката икономика е изложена на риск от намаляване на инвестициите в енергетиката. Такова становище изказва пред CNBC гуверньорът на Норвежката централна банка Ойстейн Олсен.

"В един бъдещ момент петролните инвестиции ще спаднат от сегашните много високи нива и когато това се случи, а то ще се случи в даден момент, това ще създаде големи предизвикателства за норвежката икономика", посочи Олсен, който е начело на институцията от 2011 г. насам.

"Ще има нужда от преход в икономиката в обратна посока, далеч от петрола", допълни той.

Норвегия е третият най-голям износител на природен газ и седмият по обем износител на петрол в света.

Скандинавската икономика бе една от най-добре представящите се по време на европейската дългова криза. Сега обаче част от компаниите извън добивния сектор изпитват затруднения, което вероятно ще накара властите да пренасочат средства, понижавайки инвестициите си в петролната индустрия.

По-рано тази седмица Норвежката централна банка прогнозира, че инвестициите в петролната индустрия ще намалеят с 10 на сто през 2015 г. През 2016 г. ще бъде отчетено ново незначително свиване, след което през 2017 г. отново ще бъде постигнат лек растеж.

"Норвежката икономика се възползва от високата цена на петрола, високите приходи от него и от факта, че петролната индустрия е огромен двигател в нашата икономика. Ако това се промени, ситуацията ще е напълно различна", посочи още Олсен.

Гуверньорът добави, че перспективите за отслабване в сектора отчасти обясняват защо централната банка е запазила текущия курс на монетарната си политика след последното си заседание в четвъртък. Институцията задържа основния си лихвен процент на ниво от 1,5 на сто, където ставката се намира от март 2012 г. насам. Въпреки това органът изненада пазарите чрез корекцията на крайния срок за покачване на равнището от лятото на 2015 г. до края на следващата година.

Банката също така предупреди, че може да намали допълнително лихвите, ако икономическите перспективи пред страната отслабнат и растежът остане под очакваното.

След неочаквано миролюбивото изявление на централната банка норвежката крона се смъкна до повече от четиримесечно дъно спрямо долара. USD/NOK добавя 0,40 на сто до 6,1441 по време на обедната търговия на Стария континент в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още