IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим О'Нийл: Петролът ще се върне към растеж през тази година

Очакванията на известния икономист се основават на анализ на 5-годишните фючърсни контракти върху "черното злато"

09:43 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джим О'Нийл: Петролът ще се върне към растеж през тази година

Петролът понесе огромен удар през последните месеци, като цената на "черното злато" спадна с повече от 50% от юни насам. Въпреки това бившият ръководител на Goldman Sachs Asset Management Джим О'Нийл прогнозира, че цените ще поемат отново нагоре през тази година.

Брентът, който започна годината на цена от 58 долара за барел, спадна под 50 долара в сряда за първи път от май 2009 г. Същевременно бенчмарковите контракти върху американския лек суров петрол WTI започнаха годината при 55 долара за барел, а затвориха сесията в сряда при 49,20 долара.

Проекцията на О'Нийл за покачване на пазарните стойности на "черното злато" до края на годината се основава на анализ на 5-годишните фючърсни контракти върху суровината.

"Преди няколко години започнах да обръщам внимание на 5-годишната цена на петрола, като я сравнявам със спот цената на суровия петрол и брента", изтъкна О'Нийл, който нашумя преди около десетилетие, когато представи на света абревиатурата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай). В момента той е гостуващ научен сътрудник в базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel.

В четвъртък фючърсните контракти върху брента с доставка през януари 2020 г. се търгуват за 73,81 долара за барел, или с приблизително 20 долара повече от цената за незабавна доставка.

"Подозирам, че 5-годишните контракти са много по-малко повлияни от спекулациите на пазара от спот цената и по-представителни за истинските търговски нужди", каза той. "Така че, когато цената им започне да се движи в различна посока от спот цената, аз обръщам внимание", добави експертът.

Цените на петрола се сринаха с над 50 на сто през последните шест месеца на фона на слабото глобално търсене и ръста на предлагането. Анализаторите очакват цените да спаднат още от сегашните нива поради различни фактори, включително увеличаващото се производство в САЩ и рекордните нива на износ от Ирак и Русия.

Сравняването на 5-годишните цени с текущите се оказа точен прогнозен инструмент за О'Нийл в миналото. Той цитира като пример периода след световната финансова криза. През 2011 г., когато цените на петрола са възстановени от катастрофата, предизвикана от световната криза през 2008 г., цената на 5-годишните договори започна да се понижава, докато спот цената продължи да расте за известно време.

"Това отстъпление идентифицирах с началото на експлоатацията на шистов петрол и газ в Съединените щати, както и с промяната на икономическата насоченост на Китай от количеството към качеството, което предполага, че китайската икономика вече не би консумирала енергия в такива големи количества", изтъкна бившият ръководител на Goldman Sachs Asset Management.

"Стигнах до заключението, че има малка възможност цените на петрола да се покачат още и помислих, че може би това е началото на едно движение надолу до 80 долара за барел – точно където цените отидоха в края на 2014 г. Това бе една от моите добри прогнози", отбеляза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още